A Silent Hill sorozat az utóbbi években szépen lassan feledésbe merült. Ez mondjuk nem egy hirtelen jött esemény volt. A széria a csúcsát véleményem szerint a harmadik résznél érte el, ez 2003-ban jelent meg. Szerencsére a készítők nem estek abba a hibába, hogy a népszerűség hatására csak klónokat gyártsanak.

A negyedik rész 2004-ben új játékmenetet és kinézetet kapott. Nem volt rossz, de néha a szörnyek inkább nevetségesek, mint félelmetesek lettek. (Egyik maradandó élményem, hogy egy ellenfelet pont a lépcső tetején csaptam le és ahogy csúszott lefelé, minden lépcsőfokon böfögő hangot adott. :) )

Az Origins 2007-ben PSP és PS2 exkluzívként érkezett. Ez az első részekre emlékeztetett és egy szokás szerint elég depresszív történetet mesélt el.

2008-ban jött a Homecoming, ami megint sok újítást tartalmazott. Egyrészt szakított az addigi konzol stílusú irányítással és a háttértörténetet is az első filmben megismert szektás vonalra helyezte.

2009-ben a WII népszerűségét meglovagolva érkezett a Shattered Memories (később átportolták PSP-re és PS2.re). A hangsúly egyrészt a történeten volt (az első rész szereplőinek a múltját ismerhettük meg), másrészt a túlélésen, mivel fegyver nélkül kellett menekülni, bujkálni.

Végül 2012-ben jött a Downpour, amit PS3 és Xbox 360 exkluzivitása miatt nem tudtam kipróbálni, de a tesztek alapján nem sokat vesztettem vele. Úgy vagyok vele, mint a Star Wars utolsó részével: ifjúkorom meghatározó filmsorozata volt, de valahogy nem tudtam rávenni magam, hogy megnézzem, nehogy végleg romba dőljön a mítosz.

2006-ban és 2012-ben jöttek még a filmek. Az 2006-os keveréke volt a játék első és második részének. Rajongóként tetszett, de nem volt kiemelkedő. A 2012-es a harmadik részre épült, de szerintem elég középszerű lett.

Ez után hosszú stagnálás következett. Kedvcsinálónak 2014-ben megjelent a P.T., ami felcsigázta a rajongókat, de sajnos ebből sem lett semmi. Egészen addig, míg a Konami október 19-én hivatalosan is bejelentette, hogy végre felélesztik a Silent Hill világát. Nem aprózzák el, rögtön öt alkotást is elénk tártak:

Silent Hill 2 remake

Ez az, amire a neve is utal :-) Az előzetes alapján úgy nézem, hogy teljes egészben a régi játékot újítják fel a mai színvonalra. Hogy esetleg mi fog változni, arról még nincsenek infók. Megjelenési dátum nem ismert, annyit tudni, hogy a Bloober Team (Layers of Fear, Observer, The Medium, Blair Witch) fejleszti és egy évig csak PC-n és PS5-ön lesz elérhető. Akyra Yamaoka, az korábbi szériák zeneszerzője is részt vesz a projektben. Bár ha remake, akkor nem tudom, mi dolga lesz azokkal a zenékkel, amit már egyszer megírt – lehet, kapunk pár új szerzeményt is.

Silent Hill f

Ez megint csak egy játék lesz, de sokat nem lehet tudni róla. Megjelenési dátum nincs. A videó alapján azt látjuk, hogy Japánban fog játszódni. Hogy az f mit takar, rejtély-ügyes húzás a Konamitól, van min spekulálni. A fejlesztő a Neobards Entertainment, akik többek között a Resident Evil felújításokat készítették. A történetírásban részt vesz írói álnevén Ryukishi07, aki többek között vizuális novellák készítésével szerzett hírnevet.

Silent Hill: Townfall

Ez is egy játék lesz, de a trailerben látottakon kívül csak a fejlesztő és a kiadó ismertek: No Code (Observation, Stories Untold) és az Annapurna Interactive. Jon McKellan, a No Code kreatív igazgatója egy külön nyilatkozatában amellett, hogy azt hangsúlyozta, hogy a címről több információt csak 2023 elején fognak közölni, McKellan arra biztatta az embereket, hogy nézzék meg újra a trailert. Mint kiderült, különböző kódolt információkat lehet benne találni. A játékosok többek között egy olyan üzenetet fedeztek fel, amely így szól: "A tested gyenge", illetve egy titokzatos mondatot rejtett a hang: "Bármilyen szíve is volt ennek a városnak, az most megállt".

Silent Hill: Ascension

Ezzel valami újszerűt próbálnának ki. Az infók alapján ez egy interaktív sorozat lesz, aminek a történetét a nézők alakíthatják majd. FVM mai technikai háttérrel? Erre már nem kell olyan sokat várni, valamikor 2023-ban fog indulni.

Return to Silent Hill

Film is készül, aminek a rendezője ugyanaz a Christophe Gans, aki az első filmet is jegyezte. Elmondása szerint teljesen újragondolt mindent, ezért nagyban különbözni fog a korábbi filmektől. Az is nyilvánvaló, hogy a játék második részéből sokat fog meríteni. Sajnos néhány koncepcióképen kívül nem láthattunk mást a készülő produkcióból.

Mint látható, a Silent Hill rajongóknak van mit csemegézni. Csak győzzük kivárni…