Stories Untold

6.5
AG.hu
8
Olvasók

A játék követésével sosem maradsz le a játékhoz kapcsolódó legfrissebb hírekről, mivel emailben vagy itt az oldalon értesítőt küldünk neked róla. Ha nem szeretnél emailt kapni, akkor ezt a profilod beállításaiban tudod módosítani.

Részletek

Megjelenési dátum: 2017. február 27. (7 éve 4 hónapja)

Műfaj: Sci-fi, Rejtélyes, Horror

Játékmenet: Puzzle, Szöveges, Narratív történetmesélés

Grafikai stílus: 3D

Nézet: Belső-nézetes

Irányítás: Point & click

Fejlesztő: No Code Ltd

Kiadó: Devolver Digital

Platform: Windows/DOS

Leírás:

A játékot maguk a készítők is egy "kísérleti, experimentációs" kalandjátéknak nevezik, ami point and click és szöveges irányítást kever, miközben narratív módon próbálja előadni a cselekményt. A történet négy összefüggő cselekményszálból tevődik össze, amik a játék végére érve összekapcsolódnak. A program hangulatán nagyon érezni a 80-as évek világát, ezért erős nosztalgiafaktorral is rendelkezik. Bár szöveges kalandjáték, a készítőknek mégis sikerült nyomasztó és néhol ijesztő hangulatot teremteniük.

A játék meglepő módon hatalmas kritikai sikernek örvendett és rengeteg díjat bezsebelt.

Magyarítás: A játékhoz egyelőre nem készült magyar fordítás.

Értékelések

Rowli

Összes értékelése: 114

6.5/10 - Elbaltázott cselekmény
2017. november. 5.
Amilyen szépen és jól indult a sztori, olyan banálisan és kiszámíthatón tudott véget érni. Összecsapottnak érzem és a játék rövidsége miatt 10 eurós árat sokallom érte. Kísérleti kalandjátékként ott van a szeren, mert tényleg érdekesen kombinálja a különböző játékmódokat. A hangulatot is nagyon jól meg tudta teremteni, de ez még kevés ahhoz, hogy nagyszerű játéknak nevezzük.

>> Teljes cikk elolvasása <<

Tyucsev

Összes értékelése: 73

8/10 - fura koktél
2022. január. 6.

A produktum elég érdekes egyvelege a régi szöveges, valamint a hagyományos point&click kalandjátékoknak, illetve a sétaszimulátoroknak. Az előzetesek alapján nem igazán tudtam hova tenni magamban. Belekezdve magával ragadott ez a stílus, igaz, a végére kicsit leapadt a lelkesedésem.

A történet négy részre van felosztva, mindenhol más környezetben találjuk magunkat. Elsőként rögtön egy szöveges kalandjátékkal indít. De nem csak így egyszerűen: egy szobát látunk magunk előtt, ahol egy asztalnál ülve egy régi számítógépen indul egy szöveges kalandjáték. Mi igazából ezzel fogunk játszani. Nem akarom lelőni a poént, de hamar (attól függően, mennyire jól használjuk a szavakat) egy rémálomban találjuk magunkat. Nagyon jó kezdés, ezzel a húzással kilóra megvett a játék.

Ez után váltás következik. Teljesen más szituáció, nem is tudjuk, hogy jön ez ide. A ’80-as évek számítógépeivel és eszközeivel kell dolgoznunk egy laborban. Itt már több a vizuális elem és az interakció, de a „szövegelés” itt sem marad el. A hangulat megint csak ott van.

Harmadik rész megint kicsit eltér a többitől. Grönlandon vagyunk egy kis bázison, ahol mindenféle kódolt üzeneteket kapunk rádión, amit a kézikönyvünk (amit stílusosan egy mikrofilmolvasón tudunk megnézni) segítségével fejthetünk meg. Közben párbeszédek is folynak, aminek csak hallgatói vagyunk–mivel a rádiónk mikrofonja nem működik. Nagyon jó hidegháborús fílingje van ennek a résznek. A végére beletettek némi mászkálást is, ami nem igazán passzolt ide. Talán csak azért, hogy ilyen is legyen benne-de arra meg ott a negyedik rész.

Emlékeim szerint itt még nem nagyon tudtam, hogy mire megy ki az egész. Arról tudomásom volt, hogy a részek összefüggnek.

Az utolsó, negyedik fejezetben jórészt a sétaszimulátor műfajában kell tevékenykednünk. A helyszín egy elhagyatottnak tűnő kórház, ami megadja az alaphangulatot. Mindeközben visszatérünk a korábbi helyszínekre (ugyanazokat a játékelemeket használva) és értelmet nyer minden mozzanat-talán egy kicsit szájbarágósan is.

Jó kérdés, hogy egy mai fiatal, akinek a szöveges kalandjátékok nem a kezdeteket jelentették, mennyire tudja beleélni magát ebbe a játékba. Nekem nosztalgikus élmények fűződnek az „Időrégész” című C64-es játékhoz, vagy a „Csöves”-hez, de ide tartozhat még a Leisure Suit Larry első része is. De az is lehet, elég, ha sokat olvas az ember, mert akkor is inkább a fantáziájára hagyatkozik. Nekem mindenesetre tetszett ez a fajta egyveleg, élmény volt vele játszani. Valószínűleg többet is ki lehetett volna belőle hozni, de így is egy újszerű, friss ötletet kapunk, ami üdítően hat a játékok tömkelegében.

Szia! Nagyon örülünk, amiért úgy döntöttél, hogy értékelni fogod a játékot, mert ezzel is segíted az AG-t és a működését. Mielőtt azonban ezt megtehetnéd, be kell jelentkezned.

Kapcsolódó cikkek

Stories Untold
Teszt
6 éve 8 hónapja (2017. november 5.)

Stories Untold

Vajon lehet-e még manapság létjogosultsága egy szöveges kalandjátéknak? Hogyan juthat egyáltalán valakinek eszébe a 2010-es évek vége felé pénzt ölni egy ilyen...

Stories Untold
Végigjátszás
6 éve 8 hónapja (2017. november 9.)

Stories Untold

A játékot maguk a készítők is egy "kísérleti, experimentációs" kalandjátéknak nevezik, ami point and click és szöveges irányítást kever, miközben narratív módon...