Ronda fejű rosszakarónk a végtelennek tűnő zuhanás után egy sivár, sziklás bolygón köt ki, ahol a  "Koponyafejű" majmok élnek. Más sem kell Kloggnak, rögtön ki is kiáltja magát a lusta bagázs királyának, és az első feladata mi más lenne, mint kedvenc ellenfelének az elrablása az uzsonnája és a legjobb barátja, Willie mellől. E mellett csak úgy hobbiból még nekilát megépíteni  "9. számú ördögi szerkezet" kódnévre hallgató masinát, amivel könnyen porig rombolhatja az egész világot (bár gyurmavilágról lévén szó, talán az "összetevőire bontás" helyesebb kifejezés lett volna). A dolgok helyre rázása persze megint a játékosokra jut, Klayment irányítva, de most nem az eszünkre, hanem a reflexeinkre lesz inkább nagyobb szükség, míg átverekedjük magunkat a 17 pályán.

Ezek változatosságára jellemző, hogy ellátogathatunk a "Majmok bolygójára", egy kanálisba, sivatagba, az Alpokra hajazó helyszínre, és végül az űrbe is. Az utunkba álló -leginkább a csontmajmokból mutálódó- ellenfeleket amolyan Mario stílusban, "hopp a fejre" módon lehet likvidálni a legkönnyebben. A pályán szétszórtan fellelhetünk kis gyurmagolyókat, amelyekből ha száz darabot összeszedünk, egy élettel lehetünk gazdagabbak. Emellet még olyan extra dolgokat is felvehetünk, mint a színes kör alakú "izé", amely pár másodpercig sérthetetlenné teszi hősünket. De találkozhatunk segítőtársakkal is, mint a kilőhető madár, ami három majmot likvidál, vagy a régi barátunk Willie, aki a képernyő elérhetetlen részeiről szedegeti fel a tárgyakat. Az én kedvencem egyébként, a Klaymen-t klónozó zöld massza. Ha ezt felszedjük és aktivizáljuk, akkor gyurmabarátunk helyett egy szellem alakot irányíthatunk körülbelül fél perc erejéig. Ekkor, ha meghal a figura, nem vesztünk életet, ha pedig lejár az idő, akkor meg onnan folytatjuk a kalandot, ahol az árny éppen volt. A másik mókás dolog még az a tárgy is, amit használva, Klaymen a "Svájci Négert" megszégyenítő izomzatra tesz szert, miközben mindenfelé villámokat lődöz, így megsemmisítve az ellőtte lévő összes ellenfelet.

[Értékelés] Mint látjuk a Dreamworks Interactive munkatársai ebben az alkotásukban is hozták azt a bájos debil stílust, amely már a Neverhoodot is körüllengte, sőt itt még sikerült is továbbfejleszteni a dolgot! A pályák közötti átvezető videókon én például majd leestem a székről a röhögés közben, olyannyira mókásak. Grafikailag a játék csodás, úgymond időtálló. Az előző részhez hasonlóan, az egész világ a tereptárgyakon, az ellenségeken, a háttereken keresztül a legutolsó fűszálig bezáróan gyurmából van elkészítve 2 dimenzióban egy kis 3d-s effekttel megfűszerezve. Tekintve a pályák számát és változatosságát, igencsak embert próbáló feladat lehetett elkészíteni! Minden tiszteletem a fejlesztő nénik/bácsik irányába. Hál' Istennek zeneileg is sikerült a tökéletes/debil stílust megtartani. 

Amellett, hogy sokszor késztetést fogunk érezni, hogy együtt fütyörészzük az előadóval az egyes átvezető videók és helyszínek muzsikáját, jókat fogunk mulatni a titkos helyszínek alatti szólamokon, ahol az énekes, akusztikus gitárszólóval kísérve előadja, hogy milyen jó is nekünk ez a titkos pálya :-). Irányításilag sajnos már nem vagyunk annyira elkényeztetve. Az alkotás éltes kora miatt, Analog Stick támogatásra és Dual Shockos rázós élményekre ne is számítsunk, de szerencsére a sima d-paddal is eléggé irányítható a cucc. A nehézség is jól el lett találva, az első pár pályán még gyorsan át lehet rohanni, de 5-6. helyszíntől kezdve már szinte csak vért izzadva juthatunk el a szakasz végére. Az utolsó utáni pályáról pedig már nem is beszélve, ahol felugró, aztán eltűnő platformok tömkelegén kell átverekednünk magunkat, hogy megtekinthessük az extra animációt, ami beszámol róla, hogy Klogg mennyire is van elhalálozva... És hogy kinek ajánlanám eme programot? Neverhood rajongóknak mindenképpen! És senkit se tántorítson el a tény, hogy most nem egy klasszikus point 'n' click kalanddal járhatjuk be gyurmaföldjét!

(mivel retró cikkről van szó, érdekességképpen megtartottuk, hogyan került értékelésre a játék 2006 környékén.)

Grafika: 9/10

Hangulat: 10/10

Zene: 10/10

Irányítás: 8/10

Szavatosság: 9/10

Összesen: 95%