Hogy mennyire vártam már ezt a játékot! Az ember azt gondolná, hogy a manapság divatos mozis élményeket nyújtani próbáló játékokon, epizodikus történeteken, és filmes wannabe alkotásokon kívül már nincs élet, és akkor jön a Her Story, és lesöpri az asztalunkon elhelyezett szeméthalmot. Az már meg sem lep, hogy mindehhez nem is kellett túl sok dolog, "csupán" egy jó színésznő és egy érdekes történet. 

Amikor elindítod a játékot, egy rendőrségen találod magad, ahol egy CRT monitorral rendelkező számítógép fogad, '90-es éveket idéző belsővel. Az operációs rendszer asztalán a README fájlokban az alapvető tudnivalókat ismertetik velünk, sőt ha nagyon unatkoznánk (nem fogunk) egy minijátékkal is elüthetjük az időt. A retro külső nem véletlen: a felvételek 1994 nyarából származnak, ennek megfelelően a videók is a VHS korszakot idézik majd. A legfontosabb azonban (és amiért a gép előtt ülünk), hogy az adatbázisban található összes videót megtekintsük egy Hannah Smith nevű hölgy kihallgatásáról. A keresőben az első indításkor a "murder" szó található meg, szóval ha eddig nem sejtetted volna, akkor most már szinte biztos lehetsz benne, hogy gyilkossággal kapcsolatban (is) ül ez a nő a kamera előtt. Az első képkockák lepergése közben muszáj lesz a szövegre figyelni, ugyanis a továbbiakban a fontosabb szavaknak, kifejezéseknek, vagy akár megnevezéseknek is sorsdöntő jelentőségük lehet. A játék tehát ebből áll: Hannah férjének, Simon eltűnésének a körülményeit (és következményeit) kell kiderítenünk a videók közt kutatva, de, hogy ezt milyen sorrendben tesszük, az teljes mértékben rajtunk múlik.

A narratíva a nonlineáris cselekmény miatt legalább annyira szabdalt mint egy kirakós játék darabkái.

A Her Story egy kiaknázatlan megközelítése az FMV kalandjátékoknak, amelynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Bár a történet előre megírt és koherens, szinte senki sem fogja teljesen ugyanúgy átélni azt, mert a videókra való keresés teljesen szabad kezet ad a játékosnak. Ha például Hannah a férje eltűnésével kapcsolatban szóba hozza a legközelebbi barátokat ahova betévedhetett, de közben a kedvenc helyeikről és a jelentőséggel is bíró órájáról beszél, akkor melyik nyomon indulsz el? Bármelyikre is keresel rá, újabb és újabb részletek derülnek ki az eseményekkel kapcsolatban, a további keresések pedig még tovább mélyítik a történetet. Idővel pedig a több szálra szétbomló teljes sztori minden részletét meg akarod majd ismerni, bár a játék végéhez nem szükséges a több mint 200 videó átnézése. Mindezek egyébként nagyon rövidek, a 2 másodpercestől egészen a 2 perces terjedelmig találjuk majd meg őket. Ezeket a videókat egyfajta "sessionökbe" rendezhetjük, a "user tag" részbe pedig a felvételről szóló rövid leírást véshetünk be. Ez később nagyon jól tud jönni ha információra van szükségünk, valamint a session rész lehetőséget ad arra, hogy akár sorrendbe tegyük a jeleneteket. Ember legyen a talpán aki képes erre.

Her Story teszt

A főszereplőt alakító Viva Seifert magával ragadóan adja át karakterének jellemét. Néha azt érzed, hogy kezded kiismerni őt, a következő pillanatban pedig már abban sem vagy biztos, hogy mikor mondott igazat és mikor hazudott. Van, hogy megsajnálod őt, de előfordulhat, hogy teljesen ellenszenvessé válik. Néha a színészi játéka, néha a belőle áradó természetessége fog majd meg. A játék ráadásul nagyon merészen kezeli a történetmesélést: előfordulhat, hogy túlságosan is súlyos jelentőséggel bíró részletet tudunk meg idő előtt, ezzel alapos sokkot okozva.

Én nagyjából a történet közepénél tarthattam amikor egy 1 perces monológ végén csak néztem ki a fejemből, és nem nagyon bírtam elhinni amit hallottam.

És ekkor még a teljes igazságnak csak a töredékét ismertem... ha pedig eléggé előrehaladtunk a sztoriban, a monitor fényében egyszercsak észreveszünk egy fel-felsejlő alakot... Kicsit sajnálom azért, hogy az élmény egyszeri lesz (bár az igaz, hogy felejthetetlen). Újabb nekifutás már nem fog meglepetést tartogatni, ami nem meglepő, hiszen nem egy klasszikus értelemben vett játékról van szó. Az 5 dolláros árat elnézve azonban azt tudom mondani, hogy semmiképpen se hagyjátok ki ezt a filmes élményt.