Amié' 4× kezdtem el.

A játék elején főhősünk Brian Basco fogad minket egy széken ücsörögve. Laza mint a rigalánc. :-) Elkezdi mesélni nekünk a sztorit, hogy is kezdődött története. Az első pár mondata igen lehangoló. Kiderül hogy világ életében egy igazi stréber volt, ("mindig is csodabogárnak tartottak...") és ha már ennyire penge volt, az egyik professzora felvette a Berkeley-re. Roppant boldog lett, és még este összecuccolt hogy a New York-i külvárosi otthonából nekivágjon Chicago-nak, hogy tudós lehessen, ami mindig is az álma volt. Borzasztó egy főhősnek tűnt első látásra, de hál istennek kiderül a játék alatt hogy mégiscsak egy tökös gyerek ez a Brian. :-) De erről majd később.

Runaway 1

Szóval miután bevezet minket a történet körítésében elindul a kezdő animáció. Igenszépenkenték a grafikusok, ezt nem tudom leírni, jó és kész. Mintha egy jó film kezdődne. :-) "Elindul" a kamera a tengeren, el a szabadság szobor felett, majd ki lesz írva a Runaway felirat, mellette mennek a készítők nevei, közben király zene szól. Madártávlatból be New York-ba, ott kolbászol a kamera jobbra balra, egyszer csak megáll egy sötét sikátor felett, és kezdődik a sztori.

Ez így lehet nem tűnik extrának, de szerintem az, amit ki lehetett belőle hozni, azt maximálisan ki is hozták. Ekkor következik be az első nem várt helyzet. Tehát vígan kocsikázik New York utcáin, eközben egy másik helyszínen, nem messze tőle rosszarcú emberek összevesznek egy roppant dekoratív hölggyel, majd tettlegességig fajul a dolog. A kicsilányka elkezd menekülni és egész véletlenül a mi kocsink elé ugrik. Mi rendes gázolók módján "át" is megyünk rajta. Természetesen hamar felsegítjük, és mielőtt a gonosz bácsik odaérnének elszállítjuk őt a legközelebbi kórházba. A kórházban kiderül, hogy Ginának hívják, és egy kereszt miatt üldözik, ráadásul szegény apját megölték. Ha pedig ez nem lenne elég, őt is ki akarják nyiffantani. Innentől kezdődik a menekülés keresztül Amerikán. Nyomunkban a maffia, előttünk az ismeretlen, körülöttünk hullahegyek. A történet pedig egyre szövevényesebb és izgalmasabb. Szóval engem annyira megfogott a játék kezdete, ahogy azt kialakították, megrajzolták, az animációk, a szöveg meg minden, hogy muszáj volt újra és újra elkezdenem! :-)

 

Külsőleg

A kaland műfajban nem a grafika az elsődleges. Mondják ezt sokan, főleg az igazi kalandfanok. Igazuk is van. Namármost a történet eddig jó. A grafika is. Szerintem. Ízlések és pofonok. A mai 3D-s világban számomra kuriózum a szép kézzel rajzolt 2D-s grafika. Én élek halok az efféle kalandért. A Runaway külleme kicsit engem a régi LucasArts-os stílusra emlékeztet, kicsit rajzfilmszerű, de nagyon gusztusosan illeszkedik a játék stílusára. A szereplők szintén 2D-sek, de érdekes módon a készítők árnyékolták őket, szóval van vetett árnyékuk, ha arcukra fény vetül szépen kijönnek az árnyékok ott is (üzenet 2020-ból: ma, meg akkor is ezt cel shader-szerű grafikának hívtuk, ha technikailag valójában nem is az. - Trish). Persze ennyire nem részletes a játék során, ezek mind a bejátszott videókban vannak. Amiből nem kevés került a 3 korongra. Ebből rögtön ki is derül, hogy játék 3 CD terül el, minden CD-n 2-2-2 fejezet található. A játék során a progi minden fejezetet külön installál, a full install pedig azt hiszem 2 giga. Ebben főleg a videók szerepelnek.

Néhány szót a karakterek kialakításáról is megejtek.

A két főszereplő igen jól néz ki, főleg a csaj. Szépen meg is van rajzolva, azzal nincs gond, és maga a küllemük stílusuk is ki van találva nagyon. Brian a stréber, szépen bezselézett sérójával, szemüvegével roppant tenyérbe mászó alakot alkot, tipikusan emlékeztet egyik szintén stréber IQ-vitéz osztálytársamra, mindig meg akartuk agyalni. Ahogy viszont folyik a történet úgy kezd leamortizálódni. A végére pedig (meg mikor ott ücsörög a széken a történet legelején a bevezetésben) akkor meg csécsi bezselézett divatos séró, egy kúl póló, napszemcsi, és tök laza. Na én kértem elnézést. :)

Runaway 1 - okkultizmus

Gina pedig a tipikus paplanszájú babaarcú nagymellű "tutajos" nő. Igazi bombázó. Brian össze is jön vele? Hopika, ezt nem árulom el. :-)

A többi karakter is ki van találva. Vannak a tipikus rosszarcúak. A szivarozó nagyfőnök, a szemkötős smasszer, bengáli izomagyú, és kis sunyi s*ggdugasz besúgó. Semmi extra, de marha jól meg vannak rajzolva. Nekem a személyes kedvencem a természettudományi múzeumban a nagyképű laza bézbolsatyis vókmenes takarító volt. Kis kecskeszakállával és szlengjével akkorát "alakított" :-) Amellett hogy takarított kis jövedelem kiegészítésként lopta a múzeum restauráló kütyüit, és szép pénzért adta el őket. Mondjuk sajnáltam szegényt mikor az egyik izomagyú aki minket követ lepuffantotta. Szegény.

Ami belül van, az számít igazán...

A játékmenet és a fejtörők. Magával a történet folyásával semmi probléma. Járunk kórházban, nagy természettudományi múzeumban, sivatagban stb., a helyszínek és a történet jó. A fejtörők kicsit nekem logikátlanok, vagy lehet én vagyok sík. :-) Volt olyan hogy belekukkantottam egy táskába, kipakoltam, majd a benne lévő cuccokat fel is használtam. Ettől függetlenül elakadtam. Majd mikor már mindent végigpróbáltam belenéztem véletlen a táskába, és megint találtam valamit. Elsőre érdekes mód nem látta a figyelmetlen kis Brian. :-) Meg úgy egyébként a fejtörők elég hajmeresztőek. Viszont sokuk meg marha egyszerű. Bár nem tudod, hogy meg miért, de egyszerű. Hogy mire is gondolok? Pl bezárnak egy viskóba. Dugig van minden lommal, szekrények meg minden. Viszont egy ablak alatt ott figyel egy jégszekrény. Ejha! – mondom. Jó, hogy sivatagban vagyunk meg minden, de a legelhagyatottabb részen mit keres egy jégkrémekkel teli cucc nemtom. Seráfütty. Megnéztem, oldalán egy kupak. Király. Megtolom, nem lehet, tele van jéggel. Az ablakot egy törlőronggyar letörlöm mert poros, bejön a napfény, kinyitom a jégszekrény tetejét, kiolvad a jég, leeresztem az oldalán, arrébb tolom, alatta van egy lelakatolt ajtó, felfeszítem, majd kiszökök. Végül is logikus. De hogy honnan tudta Brian hogy a sok lom meg szekrény közül pont a hűtő alatt lesz egy ajtó... Rejtély. :-) Ezek mellett ami negatívum az a játék hossza. Egy igazi hardcore kalandfan 14-20 óra alatt végig tudja tolni a 6 fejezetet. Aki viszont nem hardcore kalandfan, annak egy 30-35 órás kellemes szórakozást biztos nyújt. Ebből is látszik, hogy a programozók inkább a "belépő szintű" kalandoroknak szánták a játékot, és nem a fanoknak. Őnekik előfordulhat hogy unalmassá válnak a fejtörők, vagy túl egyszerűnek találják.

Runaway 1 - okkultizmus

Ami a zenét és a hangokat illeti 

A bevezető moziban egy számomra nagyon kellemes fülbemászó muzsika fogadott. Na gondoltam, király lesz a játékban, de sajna igaz, hogy nagyon jó az a pár szám ami rajta van, de az nagyon pár szám. Konkrétan volt, hogy már idegesítő volt az aláfestő zene, mert feszt ismétlődött. A szinkronhangok nekem tetszettek, nagyon szuper jó, párbeszédek vannak benne, mivel kaland :-) de nem olyan nagyonrengeteg, pont elég. Egyebet nem is tudok róla.

borz2 megmondja a frankót

Összességében nekem tetszett a game. Szerintem annak idején mikor megjelen sokat segített, hogy a kalandjátékok kicsit ismertebbek legyenek, mivel nem volt túl bonyolult, jó volt a történet, szép volt a grafika, sokan beruháztak rá. Talán mikor megjelent, annyi pénzt nem ért meg rövidsége miatt, de szerintem ma bárkinek megér 1990 forintot, hogy játszon egy jó kalandjátékkal. Főleg hogy alapban magyar felirattal került forgalomba hazánkban! Ami azért az angolul nem tudóknak (például én) igen nagy segítség lehet. Ellenben hardcore, nagyonkalandfanoknak, vagy Myst rajongóknak nem biztos, hogy bejön egyszerűsége és nemtúl bonyolult fejtörői miatt. Seráfütty. Ők játszanak a Voyage-al. :-) De szerintem ez annyira jó game, hogy nincs az, aki azt mondaná rá, hogy "ez sz*r". :-) Tehát annyik tűznék ide a végére, mint kisebb széljegyzetet, hogy a játék jó, nem egy forradalmi alkotás, de jó szórakozást nyújthat szerintem bárkinak. Nem drága, magyar, be kell vállalni!. :-)