Galeb a fotós túlvilági lény egyből le is kapja Guybrusht, aki nem tud fizetni neki a képért. Beszélgess el vele. Megtudhatod, hogy egy lélek jutott eddig vissza az élők közé a szerelme miatt. Nem más, mint LeChuck. Azt is hozzáteszi, hogy a varázslat, ami erre képes valahol itt található. A kereszteződés közepét megvizsgálva megtudhatod, hogy három út közül választhatsz: Kardharc, Tolvajlás és kincsvadászat. Szállj be a gondolába és a térképen válaszd ki az északi pontot, a kardharcosok útját. Itt egy kis mászás után találkozhatsz Morgan LaFlayal, aki nagyon depressziós a halála miatt. Van itt egy lefejezett harcos is. Húzd ki a fejéből a kardot és támadd meg vele Morgant. A harcos is beszáll. A lényeg, hogy mindig úgy válaszolj, hogy a harcosnak negatív, Morgan-nak pedig pozitív legyen a mondat. Győzelem után LeFlaynek kell maradnia a fejetlen harcos helyén, de végre lehet vele beszélgetni. Kiderül, hogy LeChuck ölte meg őt. Irány a gondola. Ezúttal menj keletre, a tolvajokhoz.

Egyetlen tolvajt találsz tele lopott felszereléssel. Beszélgess vele. Amikor hátat fordít lopj el egy szextánst. Ezek után elhajt téged. Ha kinyitod a zsebed láthatod, hogy már el is lopta tőled. Megint menj a tolvajhoz, de ezúttal a zoknit vedd el, ami a jobb szélen található. Igazából el se kell lopni. Örömmel neked adja LeChuck bűzös zokniját. Menj tovább délre ahol a kincsvadász van. Ha ásol megtalálod a beszélő papagáj maradványait. Ő sok apró papagájként került a túlvilágra. Az apróságok a táblára szállnak, de ha közelítesz elrepülnek. Beszélgess a kincsvadásszal. Őt is LeChuck juttatta ide. Kérd meg, hogy mutassa meg, hogyan vadászik kincset és addig lopd el az aranyvasmacskát. A táblán köss bele a koponyába, hogy tied legyen a csont. Menj vissza oda, ahol kikeltél a sírból és vedd el borravalós üveget, majd menj a sírokig, ahol add oda a csontot a kutyusnak. A kereszteződésnél vedd meg a fotót Galebtől, majd vidd a kutyát kincsvadászatra. Kombináld a kutyát a zoknival, majd rakd le a X-ekkel teli talajra. A kutya elrohan. Menj utána a központba, ahol Galebre ugat a blöki. Persze ő folyton hazudik, mindegy mit kérdezel tőle. Mutasd meg neki a zoknik, mire meghátrál és Franklin kiássa a kincsesládát. Ami zárva van... és kampókéz sincs Guybrushnál, hogy kinyissa.

Vidd a tolvajhoz a ládát, aki miközben beszéltek, már ki is lopja belőle a tekercset. Vedd rá, hogy fordítson hátat neked és dobd a kutyát a tekercsek közé, majd lopj el valamit. Irány megint a kincsvadás, ahol a kutyus elásta a tekercset. Csak szagoltasd meg vele megint a zoknit, hogy kiássa az utasításokat tartalmazó papírdarabot, mely szerint valaminek vezetnie kell az utadon, kell egy vasmacska, bátorság és egy áldozat. Irány hát a központ, ahonnan Galeb eltűnt, mire ide érsz. A vasmacskát és a kutyát (mint, aki az utadat mutatja) rakd le a körbe. Jöhet a Grog, ami ugyebár folyékony bátorság. Már csak az hiányzik, hogy valaki a nevedben áldozatot hozzon. Menj Morganhez, aki feláldozza a hírnevét Guybrush-ért. A kapu kinyílik, de csak Guybrush tud átjutni rajta.

A másik oldalon LeChuck éppen próbálja kinyitni a kaput a túlvilágra, hogy az Esponja Grande segítségével onnan szívja el a végtelen Voodoo energiát, hogy ő lehessen a kalóz isten. Guybrush kinyitja neki a kaput és csontváz kalózok veszik őt körbe. A beszélgetés odáig fajul, hogy Elaine-ből démont csinál LeChuck és kihívja Guybrush-t harcra. Fogd meg a kardot... ami nem megy, mert Guybrush csak szellem. Elaine pedig ugyan azzal a sörrel intézi el őt, mint Guybrush LeChuck-ot réges régen. Újra a túlvilágon Morgan egy kis lelket önt Guybrush-ba, kinek új célja, hogy visszakapja a testét, amihez a Voodoo Lady medálja lehet a kulcs.

Menj Morgan hoz, ahol találkozhatsz a Voodoo Lady-vel, aki rákok formájában beszél Guybrush-hoz. Megtudhatod tőle, hogy Lélek Rágógumira lesz szükséged, hogy a lélek és a test összetapadjon. Ha itt átlépsz az élők világába, Guybrush megtalálja a testét, amit a Klubban darts tábla tartónak használnak. Láthatod, hogy Morgan nincs a helyén. A síroknál megtalálhatod Galeb-et, aki elmondja, hogy ha Guybrush feláldozza az életét, akkor örökre itt ragad. Ha itt mész át az élők világába, akkor találkozhatsz Mr. Winslow-al aki, egy tutajon van, mivel LeChuck ellopta a hajót. Ugorj az óceánba. Lent találkozol Anepolme-al, aki a barlangban rejtőzik. Kiderül, hogy összejött Winslow-al és csak az ő kedvéért jönne ki a barlangból. Ússz fel Winslow-hoz aki ír egy szerelmeslevelet és ledobja a mélybe. Vissza az óceánba, ahol ijessz rá a kagylóra, amiből kijön egy légbuborék, így Winslow kezébe kerül a medál. Ki is rakja a tutaj árbocára. Rakd a fényképedet a Voodoo Lady képének a helyére és kérd meg Winslow-t, hogy nyomja meg a gombot. Ezzel vissza is került Guybrush a testébe. Mindegy mit mondasz Bugeye kiüti Guybrusht a testéből, kivéve, ha megadod magad. Akkor börtönbe visznek. Szedd ki a téglát a falból és olvasd el Bugeye rózsaszín naplóját, amiből kiderül miként jutott ki a lamantinból. Egy idő után megszabadulsz a testedtől és ismét Winslow mellett találod magad. Irány a Klub, de ezúttal szellem alakban. Találd ki, hogy Bugeye hogyan szabadult ki "You slipped out on the tongue", majd válaszd a középső mondatod, hogy újabb pofavágó versenyre kerüljön sor, ahol most le kell utánoznod az ő nézését. Amikor képen akarja ütni Guybrush-t, kiüti a bírót, aki elhurcolja őt.

Ismét foglald vissza a testedet és add meg magad. Most a másik cellába kerülsz. A rácsok közti rágókat végig kóstolhatod, van vagy tíz különböző ízesítés, de egyik sem a Lélek Rágógumi. Fogd meg a fémkorsót és majd vedd le posztert a falról. Amikor kimásznál a lyukon, megint elveszíted a testet. Szellem alakban ismét menj a Klubba, és ijessz rá a bíróra, aki így elvéti a dobást. A lyukas hordóból kis sör folyik korsóba. Ismét vedd át a test felett az uralmat és menj börtönbe, ahol öntsd rá a sört a rágógumikra. Guybrush végleg a testben marad, távozz a lyukon keresztül. Kiderül, hogy Guybrush ebben a testben se képes használni a kardot, viszont az összes kalóz megtámadja LeChuck hajóját. Guybrush pedig előáll az ötlettel, hogy a szivacsot ismét lekicsinyíti.

Első utad a kincsvadászhoz vezessen, ahol lépj is át az élők világába. A Voodoo Lady ezúttal egy döglött sirályon keresztül fog beszélni hozzád. A Voodoonál is nagyobb erőkről beszél és arról, hogy ugyan azt kell csinálni, mint amikor hatalmas lett a szivacs, csak pont fordítva. Vedd fel a halott madár tollát, majd nyisd ki a ládát a kampókéz segítségével. LeChuck övcsatját találod benne. Irány Galeb, aki ad neked egy receptet, ami a szivacs diétájához kell. Menj át az életbe és vedd fel Winslow dezodorát, majd ugorj az óceán mélyére. Vedd fel a hálót és beszélgess Anepolmeval. Menj a kereszteződéshez és a szivacsnak add oda a dezodort és a tollat. Következő utad a kincsvadászhoz vezet, ahol áss ki néhány apró madarat a homokból, majd kapd el őket a hálóval. Kombináld őket az üveggel, majd ezt is add oda a szivacsnak. Irány a Klub, ahol a bárpult végéről vedd fel a szemkötőt. Még egy hozzávaló a szivacs diétájához. Ezek után vonulj ismét börtönbe. Az ok: elraboltad a saját testedet. A rács tetején van a rágógumi amit keresel. Most menj a tolvajhoz és mutasd meg neki az övcsatot, hogy megbízzon benned és megossza veled a Titkot. Irány a kereszteződés, ahol használj a szivacson minden mást is, ami nálad van-e célból. 

Végre összemegy a szivacs, Elaine visszaváltozik és míg LeChuck nem figyel hátba szúrja a démoni kalózt... aki ebbe nem hal bele. Átdobja Guybrush-t a túlvilágra, ahol Morgan szúrja le a gonoszt. Innen Guybrush-t visszalöki az élők világába, majd végül fel az árboc tetejére. Innen irányíthatod az eseményeket. LeChuck körbe fogja dobálni Guybrush-t. Először le a fedélzetre, onnan egy kötéllel áthúzza őt a hajó alatt, majd bevágja őt a kabinba és vissza az árboc tetejére. Fentről a kampókéz segítségével csússz vitorlán. Amikor lent vagy és a hajó alatt való átráncigálásra vársz, akkor kérd meg Elaine-t, hogy harcoljon LeChuck-al. Így a víz alatt félúton megállsz, vedd fel gyorsan a kulcs csomót. Most várd meg megint míg ide jutsz és nyisd ki a Grog tárolót a kulcsokkal. Ezután ha a kabin elé kerülsz, ejtsd rá a földön fekvő ajtót az odagurult hordóra. Kérd meg Elaine-t, hogy gyújtsa be az ágyút, majd állj rá az ajtóra. LeChuck fellő téged az ágyúba, ami kilő téged át a halálba. A kalóz követi Guybrush-t, ahol Morgan ismét ledöfi őt. Dobd az élet foszlányát a kapuba, hogy az bezáródjon. Miután eltűnt a kalóz, Guybrush egyedül maradt a túlvilágon. Fogd Elaine gyűrűjét, ami epizódok óta nálad van és használd a középpontban. Guybrush hirtelen életre kell. Elaine az egészet kitervelte. A készítők listája után láthatjuk, ahogy Morgan LaFlay átad valamit a Voodo Lady-nek, aki még gonoszan bele is...