Nem messze a hajónktól jobbra egy tábort találunk, amiben a voodoo hölgy kedvesét, Coronado De Cavat találjuk. Korábban szintén a La Esponja Grandet indult megkeresni, csak őt is lenyelte a lamantin. Beszéljünk vele. Guybrush átadja neki a medált, amit a voodoo hölgy adott. De Cava észrevesz rajta egy gombot, megnyomja, ezáltal az ő testén keresztül tud a hölgy Guybrushoz beszélni. A rövid közjáték után De Cava visszanyeri eredeti identitását és kiveri a balhét. Azzal vádolja Guybrusht, hogy összeszűrte a levet az ő szíve választottjával. Bizonyítanunk kell, hogy semmi közünk a voodoo hölgyhöz, hiszen házasok vagyunk. Az más kérdés, hogy Elaine jelenleg nincs itt, de ideiglenesen Morgan is megteszi feleség gyanánt. Valahogy fel kéne mosni a lányt, hogy használható legyen.

Menjünk oda Winslowhoz és beszéljünk vele. Ő ismeri az elsősegélynyújtás lépéseit, és meg is osztja velünk. Első lépésként meg kell nézni a pulzust, aztán el kell távolítani a beteg környékéről minden veszélyes tárgyat (ekkor vesszük fel Morgan kardját), végül vért kell juttatni az agyba a lábak felemelésével. Ezen tevékenységek végrehajtása közben szépen sorban fény derül Morgan éltének apró részleteire. Ettől azonban még nem tér magához a lány, kéne valami ütősebb.

Menjünk fel a fedélzetre, másszunk fel az árbocon és szedjünk ki egy kevés fülzsírt a lamantin füléből. Menjünk vissza Morganhoz és tartsuk az orra alá a fülzsírt. Annyira büdös, hogy a lány egyből magához tér és rövidke győzködés, egy fotódedikálás, no meg Winslow kitörő haragja után hajlandó eljátszani Guybrush feleségét.

Menjünk is De Cavahoz és mutatkozzunk be neki. Csakhogy ő nagyon gyanakvó és jó pár keresztkérdéssel próbálja kideríteni, hogy igazat mondtunk-e. Bármit is válaszolunk az első kérdéseire, De Cava külön ketrecbe zár minket és úgy kell válaszolnunk a többi kérdésre. Három helyes válasz kell, és akkor szabadok vagyunk. Többfajta kérdés is előfordulhat, mindig mást kérdez, de akkor sincs baj, ha hibázunk, új lehetőséget kapunk.

Who is her greatest Idol? (Morgan példaképe: Guybrush Threepwood)
Death of an Uncle... what? (Morgan bácsikájának neve: Jugbender)
What is the name of her favorite pet? (Morgan kedvenc állata: Gomez)
Who trained her in the ways of combat? (Morgan tanára: Dante Dragotta)
What is the name of her first love? (Morgan első szerelme: Gustavo)
The name of Morgan's first ship; The Knave of...? (Morgan hajója: Toro)

Bármikor vissza tudunk tekinteni a Morgan körül talált nyomokra és az általa félálomban elmondott információkra, valamint arra is van lehetőség, hogy újra meghallgassuk a feltett kérdést.

Minden szépen alakul a kérdések után, De Cava szabadon enged minket és elárulja, hogy a lamantin, ami lenyelt minket nem tud rendesen tájékozódni (körbe-körbe úszkál, ahogy az iránytű is mutatja), mert a belsőfülének hiányzik egy darabja, ezért soha nem fogunk kiszabadulni, hacsak nem szerzünk egy új belsőfül darabot. Guybrush egy óvatlan pillanatban, miközben Morgannal vitázik, lecsúszik a lamantin nyelőcsövén a gyomrába.

Odalenn három fura figurával találkozunk, akik már egész kényelmesen berendezkedtek lamantin országban. Morgannak nagyon nem tetszik a helyzet, erőszakkal bírná szóra a három fickót. Beszéljünk vele és nyugtassuk meg, hogy egyéb módon, például szép szóval is lehet eredményt elérni. Közben láthatjuk, ahogy LeChuck és Elaine hajója éppen az úszkáló lamatin fölött siklik el. A három kalóz kialakított egy saját kis testvériséget, Guybrush pedig elhatározza, hogy ő is tag szeretne lenni. Beszéljünk mindhárom fickóval. A végén szavazásra bocsátják a kérdést, és egyértelműen nem veszik be Guybrusht a csapatba. Valahogy meg kéne nyernünk a szavazatokat.

Kezdjük Noogieval, a doboló kalózzal. Ő tűnik a leggyengébb láncszemnek a testvériségben. Ajánljunk fel neki, hogy találkozhat Morgannal, ha hajlandó ránk szavazni. Belemegy az üzletbe és még egy új tagoknak szóló kézikönyvet is nekünk ad. Menjünk Morganhoz és őt is győzzük meg, hogy megéri találkoznia Noogieval. Hazudjuk neki, hogy ez csak egy felderítő küldetés lesz. Három dologra kell odafigyelnie:

Slyly interrogate him. (Ravaszul hallgassa ki Noogit)
Test his grip, in case it comes to fisticuff. (Tesztelje a szorítását, ha verekedésre kerül sor)
Check for weapons. (Ellenőrizze a fegyvereket)

Ezek a tevékenységek persze mind úgy tűnnek Noogie szemében, mintha Morgan érdeklődést mutatna iránta. Ha Morgan visszajön, beszéljünk Noogival, aki nagyon jól érezte magát és ígéretét betartva ránk fog szavazni.

Most jöhet Bugeye szavazatának megszerzése. Itt már nehezebb dolgunk lesz. Ő akkor hajlandó ránk szavazni, ha legyőzzük őt egy kalózgrimasz-vágó versenyen. Mivel Guybrushnak elég szegényes a repertoárja, így csak utánozni tudjuk Bugeye arckifejezését. A versenyt viszont csak úgy nyerhetjük meg, ha Bugeye egyetlen arckifejezését sem utánozzuk Egyedinek kell lennünk. Így sajnos egyelőre nem nyertük meg a versenyt, sőt, még Morgan is megvet minket és eldobja a dedikált fotót. Vegyük fel a fotót a földről, ami Noogie mellé esett, majd vegyük fel a földön csúszkáló lárvát is és induljunk fel a szájba.

Másszunk vissza De Cavahoz és adjuk neki a lárvát, aki cserébe nekünk ad egy üres bögrét, amibe italt kellene hoznunk. Bármit, csak ne epét. Mivel más nem nagyon van, kénytelenek vagyunk beérni az epével, amiből a gyomorban bőven találunk. De Cava figyelmeztet minket, hogy az epéből semmiképp ne igyunk, mert megbolondítja a szemeket.

Menjünk vissza a gyomorba, le a kincsekhez és ott az epéhez. Sajnos nem érjük el ilyen magasról, nem tudunk a bögrébe meríteni. Viszont van itt egy hajó, aminek az orrán egy eléggé félelmetes majomszobor található. Nézzük meg, ezzel megtanulva a majom arckifejezést. Az epe partján van három kis vulkánhoz hasonló szervecske. Ezek amolyan csövecskék, amikkel egyik pontról a másikra csúszhatunk. Ugorjunk bele a bal szélsőbe, így közvetlenül Noogiehoz érünk.

Használjuk rajta az újonnan tanult majom arckifejezést. Aztán használjuk Mooseon és Morganon is. Ezzel újfajta kifejezéseket tanulunk meg. Egyre bővül a repertoár. Most beszéljünk Noogieval és kérjük meg, hogy kicsit fokozza a dobolás tempóját. Ekkor az epe szintje megnövekszik, de mire odaérünk, már lecsökken. Ezért kell a Noogie melletti kis vulkánszerű szervet használni, hogy gyorsan odaérjünk, és meríteni tudjunk a bögrébe.

Mielőtt még tovább mennénk innen, nézzük meg a festményt a kincsek között. Túl mocskos, nem látni mi van rajta. Semmi gond, öntsük le az epével, és máris megláthatjuk a portrét. Érdekes és tanulságos kép lehet ez Guybrush számára. Újabb grimasz megtanulva.

Menjünk vissza De Cavahoz a szájba és próbáljuk meg neki adni a bögre epét. Természetesen rögtön felismeri a színéről és nem hajlandó meginni. Vegyük el az asztalról a szemüvegét, és a lencse elé szerkesszük oda a Lamantin szemét. Adjuk vissza neki, majd ezután adjuk oda megint a bögre epét. Mivel a szemüveget megpiszkáltuk, már nem sárgának, hanem narancsnak látja az epét és lehajtja. Valóban igaz volt, amit mondott, a szemei megbolondultak.

Itt az ideje, hogy újabb kísérletet tegyünk Bugeye legyőzésére. Az arckifejezéseink listája ugyan még nem teljes, de éppen elég arra, hogy megnyerjük a küzdelmet, ráadásul még tanulunk is pár újdonságot a küzdelem alatt. Tulajdonképpen bármilyen kombinációt választhatunk, csak arra kell ügyelni, hogy olyan ne legyen közte, ami már szerepelt egyszer (Nasty – Tweaking – Gomer, Bugged out – Fisheyed – Monkey). Az utolsó körben már-már vesztésre állunk. Ekkor fenyegessük meg Bugeyet, hogy ha nem ránk szavaz, akkor meghal. Alátámasztandó mindebben segítségünkre lesz a LeChuck féle himlő is, amivel visszük a pálmát. Megvan az újabb szavazat.

Már csak egy kellene, méghozzá Mooseé. Csakhogy ő nem szavaz legjobb cimborája Santino a csontváz nélkül. Nézzünk körül a kincsek között. A ládából folyamatosan beszél valami, mikor elmegyünk előtte. Mivel a láda zárva van, használjuk rajta a kampókezet. (Láthatjuk, ahogy az őrült doki a levágott kezünkkel kísérletezik). Kinyitva régi ismerősünk, Murray bukkan elő. Nos, talán pont ő lesz a megoldás az utolsó szavazat bezsebelésére. Menjünk oda Moosehoz, beszéljünk vele és várjuk meg, amíg egy hosszabb cikluson keresztül kezd inni a tölcsérből. Ekkor Morgan kardjával válasszuk el Santino koponyáját a többi részétől. Megint beszéljünk Mooseval, és megint várjuk ki, míg nekilát az ivásnak. Ekkor kicserélhetjük Santino koponyáját Murrayére. Beszéljünk Murrayjal, aki látszólag beleegyezik, hogy támogat minket.

Hívjuk össze ismét a testvériséget a Guybrust érintő kérdés megtárgyalására. Noogie ahogy ígérte igennel szavaz, Moose és barátja Murray viszont nemmel. Becsapott minket a csontfejű.

A korábbi módszerrel emeljük meg megint az epe szintjét, és megint merítsünk egy bögrényit. Öntsük az epét a hátsó vulkánszerű szervecskébe, ami el van dugulva. Az epe kitisztítja és azon is keresztül tudunk ugrani. Egy kis szigetre érünk az epe közepén, ahol egy fém majomszobor található. Nyissuk ki és vegyük fel a kínzás kézikönyvet. Kombináljuk a kínzás kézikönyvet az új tagoknak szóló kézikönyvvel. Ha ezt (kínzás kézikönyv az új tagoknak szóló kézikönyv borítójában) megmutatjuk Murraynek, azt fogja hinni, hogy ha igennel szavaz, akkor Guybrusht meg fogják kínozni.

Hívjuk össze újra a csapatot szavazásra. Innen már sima ügy az egész. Mindenki igennel szavaz és Guybrush a testvériség tagja lesz. Bizalmuk jeléül Guybrushra bízzák a lamantin belső fülének egy darabját. Másszunk fel a szájba, ahol a hajó mellett egy csikóhal fejét találjuk. Menjünk fel fülhöz és helyezzük a darabot a megfelelő helyre.

A három kalóznak szemmel láthatóan nem tetszik, hagy csak azért lettünk a testvériség tagjai, mert meg akartuk szerezni a belső fül darabját, hogy aztán végre kiszabaduljunk. Számon is kérik rajtunk, de bármit válaszolunk, gyakorlatilag az lesz a vége, hogy meg akarnak ölni. Szerencsére hosszas bocsánatkérés és esdeklés után Morgan hajlandó segíteni, ha odadobjuk a kardját, így Guybrush megint megússza. A lamantin belsejében De Cava csodaszerének (hashajtó) köszönhetően földrengésszerű mozgás indul be, aminek köszönhetően az egész bagázs a hajóval együtt a víz felszínén bukkan fel. A hashajtós üveget De Cava nekünk adja.

Guybrush nem sokáig élvezheti a friss levegőt. De Cava ugyanis nemes egyszerűséggel vízbe löki őt, hogy keresse meg a La Esponja Grandet. (Érthetetlen módon Guybrush tökéletesen lát a tenger fenekén és a levegővel is igen jól gazdálkodik). Odalenn nézzünk bele a kincses ládába. Egy arany csavarkulcsot, koronát és 6000 dublont vehetünk fel. Ezután menjünk jobbra a barlangba, amerre a tábla mutatja a La Esponja Grandet. Sajnos a barlangnak lakója is van, méghozzá egy óriási nőstény lamantin, aki bizony nem szívesen enged tovább.

Guybrush ijedtében úgy iszkol vissza a hajóra, mint aki szellemet látott. De Cava azt javasolja, hogy szerezze meg a Lamantin nyelvét és tanulja meg a használatát Marquis De Singetől, így kommunikálni tud a lamantinnal. De Cava szerint az egyik embere tudja, hol van a Lamantin nyelve. Beszéljünk Morgannal és kérjük kölcsön a kardját, majd menjünk fel a kormányhoz és nézzünk bele De Cava ládájába. A ládában mindenkiről találunk feljegyzéseket, bennük mindenféle kompromittáló információval.

Menjünk vissza a fedélzetre és először Noogival beszéljünk. Nem hajlandó segíteni, ezért vessük be ellene ez egyik nagyon csúnya arckifejezésünket (Stinky – Crosseyed - Geezer). Ekkor megtörik, de nem tud semmit. Folytassuk a kihallgatást Moosezal. Természetesen ő is védi a testvériség becsületét, de mikor kardot fogunk Santinora (Murrayre) és levágjuk a fejét, akkor megtörik, de ő is azt mondja, hogy semmit sem tud. Utolsó lehetőségünk Bugeye, őt a legkönnyebb megtörni. Bármit mondunk neki, rögtön elárulja, hogy valójában az a tölcsér a Lamantin nyelve, amit Moose használt a bárpultnál. Tehát a Lamantin nyelve éppen a lamantin gyomrában van. Ajjaj, ez azt jelenti, hogy megint úsznunk kell.

Mielőtt még a vízbe ugranánk, vegyük fel a fedélzeten vergődő halat, majd a palánkról ugorjunk fejest a kéklő tengerbe. Odalenn balra találunk egy másik lamantint, nehéz lenne eltéveszteni. Mutassuk meg neki a korábban szerzett csikóhal fejet. Úgy szippantja fel Guybrusht, mint egy nagyteljesítményű porszívó.

Sajnos a Lamantin nyelve belesett az epébe, nem lesz egyszerű kihalászni. Mivel Noogie már nincs itt, hogy doboljon, így nincs, aki fokozza a tempót, hogy az epe megemelkedjen. Használjuk a vergődő halat a dobokon, amik így ütemes dallamot adnak, és az epe szintje megemelkedik annyira, hogy ki tudjuk venni belőle a Lamantin nyelvét. Ezután öntsünk hashajtót az epébe, és máris a külvilágban találjuk magunkat. Menjünk vissza a hajóra.

De Cava korábban azt mondta, hogy a Lamantin nyelvének használatát csak a doktor tudja megtanítani, de ugye az nekünk nem lenne túl szerencsés, ha visszamennénk Flotsam Islandre. Ezért menjünk fel a kormányhoz és nézzük meg a hordón levő medált, amit korábban a voodoo hölgy adott nekünk. Nyomjuk meg a gombot a medálban, így a voodoo hölgy elméje megint megszállja De Cavat. Ezután az arany csavarkulccsal csavarjuk el a gombot 180 fokkal és nyomjuk meg megint. Most De Cava elméje került a voodoo hölgy testébe Flotsam Islanden. Innen már csak egy lépés a megoldás. Cseréljük ki De Cava fotóját azzal, amit Morgan kapott Guybrustól és eldobta. Így Guybrush anélkül mehet Flotsam Islandre a doktorhoz (a voodoo hölgy testében), hogy bármi bántódása is esne. Vagyis csak mehetne. Sajnos lépni sem tud, mivel a voodoo hölgy egy csöppet termetesebb az átlagnál.

Nézzünk az asztalra. Három kártyát látunk, amiknek kettős szerepük van. Mivel mindegyik kártyán egy-egy szereplő van, és mindegyik kártyára írva van egy kifejezés, így a kártyák többféleképpen értelmezhetőek. Sőt, még az asztal három pontján is különböző kifejezést találunk, így nehéz kitalálni a megfelelő kombinációt. Rakjuk le a kártyákat a következő sorrendben, aztán üssünk a csengőre: Doktor, Guybrush, Voodoo hölgy. Ekkor megjelenik a doki, és szót válhatunk vele.

Mivel a Lamantin nyelvének használatához szükséges könyvet nem hajlandó átadni, és a voodoo hölgy képességeiben is kételkedik, meg kell hogy tréfáljuk egy kicsit. Rendezzük át a kártyákat így: Guybrush, Voodoo hölgy, Doktor. Ekkor a doktornak kellemetlen érzete támad a laborjában, és jobbnak látja, ha mégis átadja a könyvet, biztos, ami biztos alapon.

Miután kitanulmányoztuk a könyvet, rendezzük a kártyákat a következő sorrendbe: Guybrush, Doktor, Voodoo hölgy. Ekkor minden visszaáll az eredeti kerékvágásba, újra a hajón vagyunk tudatunk teljes birtoklásával.

Ugorjunk le a vízbe és beszéljünk a baloldali hím lamantinnal. Több kategória közül választhatunk, válasszuk az udvariasság (Courtesy) témakörét és azon belül kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e (May I help you?). Kiderül, hogy közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni a barlangban lakó óriási nősténnyel, de nem tudja, hogy kezdjen neki, ráadásul a nősténynek elég rossz híre van. A célunk az, hogy segítsünk kicsalni a nőstény lamantint, amit a kérdésekre adott vicces válaszokkal tehetünk meg. Minden jó válasz után egy kicsit előrébb jön a nőstény, a rossz válaszok után viszont visszahúzódik. Három jó válasz után teljesen kijön, de ha kétszer teljesen visszamegy a kiindulási pozícióba, akkor kezdhetjük elölről az egészet. Ezek a kérdések és válaszok fordulhatnak elő (a kérdések mindig ugyan abban a sorrendben vannak, tehát, ha az első hármat megválaszoljuk, nyert ügyünk van):

Would you like me to dye the ocean depths with your blood?
(Emergencies) Is that blood or ketchup?
(Courtesy) No, Thank you.

I'm not going to let some lummox buy my love with clever words.
(Money & Customs) Do you accept traveler's cheques?
(Money & Customs) How much is it?

Why should I give you the time of day?
(Emergencies) I've lost my watch.

Let's say I let you keep your pathetic life and take a swim with you, where will we go?
(Getting Around) I'd like to visit the Aquarium.
(Hotel & Restaurants) I would like a room for three nights

You're not nervous, are you?
(Money & Customs) You really don't want me to remove my shoes.
(Emergencies) Where's the bathroom?

What will you say when I rip off your head for my collection?
(Emergencies) Stop, thief!

I don't want someone with a lot of baggage.
(Money & Customs) I have nothing to declare.

All of you manatees are imbeciles. Why do I even bother?
(Hotels & Restaurants) The Television does not work.

You males are a bunch of cold fish.
(Hotels & Restaurants) I prefer it hot and spicy

Watch where you swim. Nobody knows the way to my heart.
(Getting Around) Do you have a map?

You know what I'll say after I devour your bloody heart?
(Hotels & Restaurants) The meal was excellent.

You should know that I detest know-it-alls.
(Courtesy) I'm sorry, I don't understand.

Ha végre kicsaltuk a nőstény lamantint, akkor bemehetünk a barlangba, és magunkhoz vehetjük a nem is olyan óriási La Esponja Grandet, ami Guybrusht rögtön meg is gyógyítja. Amikor azonban kimászunk a hajóra, De Cavara megint rátör a féltékenységi roham a medálban kicserélt fotó miatt. Fellázad ellenünk, maga mellé állítja a testvériséget, minket pedig Morgannal együtt ketrecbe zár és felhúz az árbocrúdra.

Adjuk vissza Morgannak a kardját és kérdezzük meg, hogy el tudja-e vágni vagy a mi ketrecünk kötelét, vagy az övét. Sajnos egyiket sem éri el. Guybrushsal próbáljuk meg kézzel elérni a kötelet, ez ugyan nem sikerül, de mikor visszaugrik a ketrecbe, az egy pár méterrel lejjebb ereszkedik. Ha most ismét megkérdezzük Morgant, a kardjával már eléri a mi ketrecünk kötelét, így kiszabadulunk. Közben De Cava észreveszi, hogy a La Esponja Grandet a Narwhalon hagyták, ezért visszafordulnak és folyamatos ágyútűz alatt tartják a hajót. Guybrushsal a saját ágyúnk közelébe sem tudunk menni. Kattintsunk az árbocrúdra, ami mögé így el tudunk bújni. De Cava direkt oda lő, ahol állunk, így éppen a gumifából készült árbocot találja el, amiről visszapattan az ágyúgolyó és összetöri De Cava ágyúját. Sajnálatosan végtelen mennyiségű ágyúja van raktáron, úgyhogy ezzel nem érdemes sokat vesződni. Egyszer meg kell csinálni, és amíg új ágyút hoznak elő, addig a saját ágyúnkba be kell tölteni a csikóhal fejet és átlőni De Cava hajójára. A lamantinok egyik kedvenc csemegéje a csikóhal, így erre ráúsznak, és mindenestül felfalják De Cavaékat.

Közben Morgan is kiszabadul és egy finom mozdulattal leüti Guybrusht, hiszen a szerződés kötelezi. Ezután jön a stáblista, amit szintén érdemes végignézni, majd végre ismét felbukkan a kabinjából kilépő Winslow is, akit Morgan szintén leüt.