Megérkezett a Vampyr első fejlesztői videója, melynek fő témája a szörnyek bemutatása lett.

A DONTNOD a lassacskán klasszikussá váló Life is Strange után teljesen más vizekre evezett, és az előző játékaikban nagy szerepet vállaló sci-fi elemeket maguk mögött hagyva egy vámpír horrort készülnek elénk tárni - nagy valószínűséggel még ez év tavaszán.

A történet 1918-ban játszódik Londonban. Dr. Jonathan Reid újdonsült vámpírként új élete pozitívumaival és negatívumaival ismerkedik, miközben orvosként meg kell találnia a gyógymódot a városban pusztító spanyolnátha megállítására. Vámpír átka miatt azonban olyan emberekből is táplálkoznia kell, akiket épp a betegségtől szeretne megmenteni. A játék ennek okaként olyan kérdéseket feszeget, hogy például elfogadjuk-e a bennünk lévő gonoszt, vagy megpróbálunk harcolni ellene?

Mivel akció-kalandjátékról van szó, ezért a túlélésért vámpír vadászok, élőhalottak és más természetfeletti lények ellen kell harcolnunk. Különböző vámpír erőket használva manipulálhatjuk a körülöttünk élő embereket és betekintést nyerhetünk az életükbe. Ezáltal eldönthetjük, hogy végzünk velük, vagy megkíméljük az életüket. A döntéseink megmenthetik, de teljesen romba is dönthetik London városát.

A játék a fejlesztés költségvetése alapján AA kategóriás lesz, ami szerintük azért is jó, mert sokkal nagyobb teret kaphat így a kreativitásuk, sokkal több új elemet építhetnek bele a játékba anélkül, hogy egy nagy kiadó beleszólna ezekbe a döntéseikbe. Természetesen tudják azt is, hogy ezekkel a játékmeneti újdonságokkal elég nagy kockázatot vállalnak, mert nem kipróbált és a játékosok által már elfogadott elemekről van szó, hanem teljesen új ötletekről.

A videóban elmondottak alapján a Vampyr egyfajta karakterdráma lesz, melyben Jonathan, mint kiváló orvos és tudós, nem csak önmagát, de az újonnan szerzett (vagy inkább akaratlanul kapott) sötét tulajdonságát is alaposan feltérképezi majd. Tehát valószínűleg nem csak egy általános vámpíros öldöklést, hanem a vámpírok belső, mondhatni lélektani viszájaikat és morális gondolkodásmódjukat is szeretnék bemutatni nekünk a fejlesztők.

Vampyr screenshot

Bár vámpírként predátorok vagyunk, a döntés azonban mindig a kezünkben lesz, hogy megkíméljük vagy elpusztítjuk a választott londoni polgárt. Ezek a döntések pedig nagyban befolyásolják majd a játék végkimenetelét.

A játékban nem csak mi leszünk az egyedüli ilyen predátorok. Más vámpírok is "lézengenek" London utcáin, azonban ők magukat nem vámpíroknak, de Ekons-szoknak nevezik. Ők az elit vámpírok, akiket a könyvekből és filmekből is ismerünk. Rajtuk kívül találkozunk még Vulkods-szokkal, akiknek mérete és ereje brutális mértékűre fejlődött. Ezek a bestiális lények nem nagyon szeretik, ha a területükre tévedsz, és primitív módon minden erejüket bevetve próbálják megvédeni azt.

Vampyr screenshot

Vannak azonban sokkal diszkrétebb lények is a játékban, akiket a többi vámpír csak Skals-szoknak nevez. Ezek "szörnyek" a csatornákban, a barlangokban és egyéb sötét helyen rejtőzködnek nem csak az emberektől, de a vámpíroktól egyaránt. Azonban mégis nekik lehet a legtöbb közük a Londont sújtó járványnak. Hogy honnan jöttek és mitől szaporodtak el ennyire, ezt majd a játékosnak kell kiderítenie.

A játék 2018 tavaszán érkezik PC-re, PS4-re és Xbox One-ra.