Úgy tűnik, hogy a Dino Crisis által inspirált játékon egyre tapasztaltabb fejlesztők dolgoznak.

Jurassic Park és dinoszaurusz rajongóknak gondolom nem újdonság az Instinction, hiszen a játékot eredetileg még 2021 környékén bejelentették. Azóta viszont néhány blogbejegyzésen és pár másodperces gameplay jeleneteken kívül nem sok mindent láthattunk belőle. És hiába kaptunk így 2023 elején egy újabb videót belőle, valódi játékmenettel még most sem nagyon dicsekedtek a fejlesztők. Ez egyébként logikus is, főleg annak tudatában, hogy a videó elején egy 2025-ös megjelenési dátum is elhangzik, ami még több mint 2 évnyi várakozási időt jelent.

De azért néhány érdekességet is megtudtunk a videóból, mint például azt, hogy az új-zélandi Hashbane stúdiónak 3 új befektetőt is sikerült szereznie, akik óriási összeggel támogatták meg a projektet. Ennek köszönhetően a stúdió olyan fejlesztőket is magához tudott csábítani, akik olyan játékon dolgoztak, mint az Uncharted-, a Last of Us- és a Tomb Raider-sorozat. Mivel az Instinction igazából egy fejtörőkkel teletűzdelt akció-kalandjáték, ezért ez valóban biztató dolognak tűnik.

A stúdiónak sikerült átportolnia az eredetileg Unreal 4-es motorra épített projektjét az új Unreal 5-ös motorra, aminek köszönhetően nem csak szebben néz ki, de az új technológiának köszönhetően (teoretikusan) jobban is kellene majd futnia. Emellett a dinoszauruszok 3D-s modelljét is átmunkálták, mégpedig a rajongók és a paleontológusok visszajelzései alapján. Ennek köszönhetően az Instinction egy még élethűbb élményt nyújt majd.

Az Instinction hatalmas bejárható területtel rendelkezik, és a játék belső- vagy külső-perspektívából figyelheti az eseményeket. Leginkább a cselekményt előre vivő feladatok teljesítésével foglalkozunk benne, de ezeken kívül változatos mellékküldetések várnak ránk, a játékmenetet ráadásul számos rejtvény is változatossá teszi.

Instinction - screenshot 01

A felfedezés során folyamatosan résen kell lennünk, hiszen utunkba állhatnak mind a nagyméretű őshüllők, amelyeket távolról könnyen kiszúrhatunk (és ha kell előre kikerülhetünk), mind a kisebb (és így gyorsabb és fürgébb) lények, amelyeket nehezebb észrevenni a sűrű növényzet között. A dinoszauruszokat lőfegyverek (a pisztolyoktól a géppisztolyokon át a rakétavetőkig) vagy hidegfegyverek segítségével likvidálhatjuk. Idővel különböző fejlesztéseket, kiegészítőket és bőröket kapunk gyilkos eszközeinkhez. Ezek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy erősebb ellenséggel nézzünk szembe, hanem azt is, hogy a fegyvereket egyéni preferenciáinkhoz és játékstílusunkhoz igazítsuk. Rajtunk múlik, hogy csendben akarunk-e dolgozni, a sűrűben lopakodni és meglepni a dinoszauruszokat, vagy lelőni mindent, ami mozog.

Az Instinction tehát 2025-ben érkezik Windows, Playstation 5 és Xbox Series X/S platformokra.