A Microids ma délelőtt nagy szomorúsággal jelentette be, hogy hosszantartó betegség után eltávozott közülünk a kalandjáték fejlesztés egyik legutolsó nagy alakja, Benoît Sokal, a Syberia megalkotója.

Benoît Sokal 1954-ben született Brüsszelben. Tanulmányait kora sok más híres művészéhez hasonlóan az École Supérieure des Arts Saint-Luc művészeti iskolában végezte.

Első alkotásai 1978-ban jelentek meg az À Suivre magazinban; ekkoriban alkotta meg Inspector Canardo figuráját, aki a francia nyelvterületeken kifejezetten nagy sikernek örvendett. A mindig dohányzó, nőcsábász, emberméretű kacsáról szóló humoros noir történetek egyikében, az 1983-as La Mort douce-ban (Csendes halál) már fontos szerepe volt Szibériának.

Canardo detektív úr itt éppen munkában látható

Az első videójátékán 1996-ban kezdett el dolgozni, amiből az Amerzone lett végül 1999-ben. Sokal úr ezzel az első olyan grafikus művészembernek számít a történelemben, aki felügyelte egy készülő játék minden egyes pixelét.

A 2002-ben megjelent Syberián már művészeti rendezőként is dolgozott. Kate Walker első kalandja elnyerte a „Best adventure game of the year” díjat abban az évben, Sokal urat pedig az év emberének választották a Phenix Awardson. A Syberia folytatása 2004-ben jelent meg, és az elsőhöz hasonló sikereket aratott mind a játékosok, mind a zsurnaliszták körében. 2006-ben a Paradise, 2007-ben pedig a Sinking Island érkezett meg, amik bár egészen kellemes kalandok voltak, nem váltak akkora kultjátékká, mint a Syberia első két része.

2008-ra volt kitűzve egy igen érdekes fantasy kaland, az Aquarica megjelenése, de végül leállították a fejlesztését; a történetét aztán egy képregény sorozatban ismerhették meg az érdeklődők.

Bár a Microids közben is adott ki jobb-rosszabb (inkább utóbbi) játékokat, Benoît Sokal csupán 2014-ben ragadott ceruzát, hogy a Syberia 3-on dolgozni kezdjen. Méghozzá szó szerint kell venni ezt a ceruza dolgot, ugyanis büszke volt rá, hogy hagyományos módon rajzolt, a műveihez nem használt semmilyen digitális eszközt.

Kate Walker harmadik kalandja 2017-ben jelent meg, és bár sem történetben, sem hangulatban nem ért fel az előzményekhez, egy egészen kellemes, klasszikus stílusú Syberia kalandot köszönthettünk benne.

Sokal úr még élete alkonyán is szeretett gyermekén dolgozott; tavaly ősszel jelent meg a Syberia: The World Before ingyenes prológusa, ami a harmadik kalandban történtek után 1 évvel veszi fel a történet fonalát. A teljes játéknak idén kellene megérkeznie, és bár legyen majd bármilyen is, az biztos, hogy nem fogunk tudni ránézni anélkül, hogy el ne morzsolnánk néhány könnycseppet közben.

Mert nemcsak Kate Walkernek, hanem az “édesapjának”, Benoît Sokalnak is az utolsó útja lesz a legendás mamutok lakta hófedte vidékre.