Három játékmód közül választhatsz, melyek mindegyike más és más nehézségek és megoldandó feladatok elé állít. A Team mode talán a legcélszerűbb választási lehetőség a kezdők számára, hiszen Sophia itt hasznos tippekkel siet segítségedre, ha valahol szorult helyzetbe kerülnél. Ezután érdemes a Wits mode -ot kipróbálni, amely néhány újabb érdekes fejtörővel szolgál, majd esetleg a Fist mode-ot, ami az Indy 4 nem igazán jól sikerült harcrendszere miatt felejthetőre sikeredett.


1. rész (New York, Iceland, Tikali, Azores, College)


New York:

Az újság felvétele után három módon érhetsz célt: A ládák között keresd meg az utat az épület hátuljáig, tologasd el a ládákat, majd használd a tűzlépcsőt.. Beszélgess el az ajtónállóval (smart és easy to understand). Üsd ki a jóravaló ajtónállót. Add oda az újságot a stagehand-nek, majd a jobb és bal oldali fogantyúk meghúzása után nyomd meg a gombot. Ezután beszélgess Sophiával, majd kéz a kézben utazzatok el Icelandra.


Iceland:

Beszélj Heimdall-lal, mesél neked Tikaliról és az Azori szigetekről.


Tikali:

Addig üsd ostoroddal a nyomorult dzsungelbéli rágcsálót, amíg a kígyó karjaiba nem rohan, aztán használd a fát. Beszélgess Sternharttal, amíg rá nem kérdez Platón elveszett párbeszédeinek címére (Platos lost dialogue). Ábrándítsd ki azzal, hogy te sem tudod a mű címét, majd beszélj a papagájjal. Kérdezd meg tőle: Title, majd elegyedj szóba ismét Sternharttal. A piramis belsejében kérd meg Sophiát, hogy foglalja le Sternhartot egy kis időre. Menj ki, szerezd meg a lámpát, majd nyisd ki. A lámpa segítségével keresd meg a spirál alakú jelet a piramison belül. Ekkor használd az állatfejet a jellel, húzd meg, erre megnyílik a sírbolt. Sternhart lelép a diskkel, neked marad az üveggyöngy, nomeg az utazás vissza Icelandra.


Iceland:

Helyezd az üveggyöngyöt az angolna szájába, majd vedd az állatot magadhoz.


Azores:

Hagyd Sophiára a Costával való fecsegés gondját, majd boltold el az angolnát, cserébe megtudva az elveszett párbeszédek fellelhetőségének helyét.


College:

A gyűjteményt háromféleképpen szerezheted meg, ez játékról játékra változik. Szedd ki a gumit (gum) a könyvtári asztalból, majd használd a kazánházban azt a széncsúszdán (coal chute). Szerezd meg a viasz macskafigurát, majd a kazánban olvaszd fel. Vedd fel a rongyot (rag) a kazánházban, majd a totemoszlopos szobából szerzett nyílheggyel együtt készíts belőle csavarhúzófélét, amely segítségével ki tudod nyitni a könyvtárban a könyvszekrényt. Tedd azt! Használd az üveget, (amit a hűtőszekrényből sajátítottál ki magadnak) a totemoszlopos szobában. A szent oszlopot told a mennyezeten látható lyuk alá, majd mássz fel oda. Az urnát kinyitva találsz egy kulcsot. Ezután told a ládát a totemoszlopos szobába és az oszlop mögött nyisd ki azt. Beszélj Sophiával az irodában, majd válassz a három, már említett lehetséges játéktípusból: Team, Wits, vagy Fists.


2. rész (Algier, Monte Carlo)


Algier:

A hátsó sikátorban a boltostól hozd el a maszkot, majd beszélj a késekkel játszadozó emberkével. Amikor önként jelentkezőket keres, vedd rá a habozó Sophiát egy finom lökéssel a részvételre, melynek eredményeképpen egy kés lesz a jutalmad.


Monte Carlo:

Szólíts meg mindenkit, és kérdezd őket Trottierről. Előbb utóbb találkozol vele is személyesen (barna öltönyt visel). Légy nagyon kedves és udvarias, míg óhatatlan vágyat nem érez a szeánszon való részvételre. (1. lehetőség, Indy) A szeánsz alatt emeld el a zseblámpát a szekrényből, valamint a lepedőt az ágyról. A biztosítékszekrénykét kinyitva borítsd sötétségbe a házat, majd felöltve a lepedőt, arcod elé illesztve a maszkot a zseblámpa segítségével alakulj át szellemmé. (2. lehetőség, Sophia) Amíg Indy Trottierrel beszélget odakünn, jegyezd meg, miről folyik a szó (ez játékról játékra változhat). A szobába belépve Sophiát irányítva követelj bizonyítékokat. A három kérdésre az előbb hallottak szerint válaszolj, majd mondj egy véletlen számot (itt valószínűleg szükséges lesz elmenteni, és párszor visszatöltögetni a játékot). Ezzel a módszerrel a maszkra nem lesz szükséged a napkő megszerzéséhez.


Algier:

Ismét keresd fel a boltost, mutasd meg a napkövet neki, mire egy térképet, valamint egy pár tevét ad neked. Az első sivatagi kiruccanásod nem jár sikerrel. Ezután némi csereberét kell folytatnod a boltossal, valamint a fűszeressel, a lényeg, hogy végül megkapd a maszkért cserébe a squab-on-a-stick-et. Ezt rögtön vidd el a koldusnak, kapsz cserébe egy jegyet a hőlégballonra. Eredj fel a tetőre, pattanj be a ballon kosarába, majd a Sophia feláldozása révén szerzett késsel nyisszantsd el a kötelet.


3. rész (Sivatag)


A ballonon:

A hőlégballonozás kis arcade jellegű játékélményt nyújt, mivel a fel és le történő mozgások az óramutató járásával megegyező, illetve azzal ellentétes irányú mozdulatokkal vannak párosítva. Ez nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzott, el lehet vele boldogulni. Néha landolj az édes anyaföldön, hogy ügyes bajos dolgaid elintézése közben a helyi nomádoktól érdeklődhess, merre is kell tovább lebegned, hogy megtaláld az X-et.


Ásatás helyszíne:

Sophia eltűnik a lyukban. Mássz le a létrán a sötét szobába, és szedj össze mindent, ami csak a kezed ügyébe akad: az éles facuccot (hajódarab), a hosszú csőszerű izét (tömlő), a tompa fatárgyat (karó) és az agyagból készült valamit (agyagedény). A teherautónál a kinyitott üzemanyagtartályból a tömlőt használva telitöltheted az agyagedényt benzinnel. Visszatérve a sötét szobába nyisd ki a fémkupakot, majd a feltáruló üzemanyagtöltő nyílásba csorgasd bele a frissen szerzett benzint. A kis fém bigyót megnyomva a generátor felébred szomjas álmából. Az omladozó falon kezdj ásatásokba a hajódarabbal, tedd a karót a falikarba, majd helyezd rá a napkövet. Ránézve az elveszett párbeszéd regéjét hallod, miszerint álljanak együtt a sötétség és a szarvak. Cselekedj hát eszerint, majd nyomd meg a karót, mire feltárul a rejtekajtó és Sophia a karjaidba hullik. Nem is üres kézzel kerül elő a szorgos leányzó, egy elosztófedél és egy zsineg végén lógó halacska is vele tart. Ne problémázzunk azon, hogy honnan akadtak ezek hősnőnk enyves kezeibe, kapcsold ki a generátort, nyisd ki és vedd magadhoz a gyújtógyertyát. Ezt az elosztófedéllel együtt helyezd el a teherautó motorjában. Irány Crete!


4. rész (Crete)


Romok:

Először is keresd meg a földmérő szerszámot és vedd is fel. Szedj fel minden követ a szarvak környékéről, így két szoborra bukkansz (bikafej és farok). Az egyik bejáratnál rajzot találsz, amely egy bika fejét, szarvát és farkát ábrázolja. Az ábra szerint helyezd a földmérőeszközt a bika fejére és nézz át rajta a bal szarva felé. Ezután rakd át a farokszoborra, és nézz át rajta a jobb szarv felé, így kijelöltél egy X-et. A hajódarabbal áss ott, ahol az X szárai metszik egymást, és lám, egy holdkőre leltél máris! Helyezd ezt a napkővel együtt a kőtalapzatra, majd a tárcsákat állítsd be az elveszett párbeszédben hallottak alapján (ez játékról játékra más és más). Nyomd meg a tengelyt, és máris észreveheted a titkos ajtót a falban.


Barlangok:

A három kőfej közül vegyél fel kettőt. Az ajtón átkelve ostorod segítségével szerezd meg a harmadikat is. Ezután ne legyen nyugtod, míg meg nem találod a szobát, amelyben a magas Minotaurusz szobor áll. Csapd le a fejét az ostorral, majd állj a leesett kobak bal oldalára. A lift levisz, egyenesen a szerencsétlen Sternhart holttestéhez. Vedd fel a világkövet és a botot. A vízesés szemügyre vételezése során találsz egy láncot mögötte. A szobában, ahol egy polc és a zárt ajtó található, jobb belátásra bírhatod az utóbbit, ha az előbbire lerakod a három kőfejet. Az immár nyitott ajtón átkelve három dolgot kell végrehajtanod: először a bottal piszkáld meg az éket, hogy a súlyt kiszabadítsd, majd kotorássz vele a szobor szájában, hogy működésbe hozd a liftet. Harmadszorra nyisd ki az arany dobozkát, tedd bele a két gyöngyöt és zárd be újra. Ha mindez megvan, siess vissza Sophiához, majd menjetek tovább a következő szobába. Vedd rá, hogy hagyja magát áttuszkolni általad a lyukon, hogy ki tudja nyitni az ajtót. A következő szobában a halat kell használnod a zsinóron. Sophia nyakláncára mutat, így valahogy győzd meg őt, hogy rakja kedves ékszerét az arany dobozba. Haladjatok tovább át a többi szobán, a halat állandóan lóbáld a madzag végén, amíg egyik falra nem mutat. Itt a fadarabbal szabadítsd ki az elrejtett ajtót, majd a három tárcsát és a tengelyt a párbeszédhez igazodva állítsd be itt is. A németek elkapják Sophiát, és a tárcsákkal együtt magukkal viszik. Verekedd át magadat a sziklákon a fadarab segítségével, és térj vissza a felszínre.


5. rész (Tengeralattjáró)


Nyisd fel a fedelet, jogos felháborodásodtól fűtve küldd a padlóra a kapitányt, majd hatolj be a tengeralattjáróba. Az interkomon keresztül add ki az All hands to the bow parancsot. Menj az alsó fedélzetre, és az ott talált porceláncsészét töltsd tele akkumulátorsavval. Az ablakon keresztül beszélj a balra levő szobában sziesztázó Sophiával, és tereltesd el vele az őr figyelmét. Szabadítsd ki a leányzót, majd a savval nyisd ki az erős ládát. Benne három korongot és egy apró kulcsot találsz. Vedd fel a plungert. Nyisd ki a kulccsal a kormánymű tartalék irányítórendszerének ajtaját, majd törd el a kallantyút a parancsnoki toronyban, ezután javítsd ezt meg a plunger segítségével. Újabb arcade rész következik: a tengeralattjárót a légzsilipbe kell juttatnod.


6. rész (Atlantisz)


Bejárat:

A sötétben keresd meg a létrára emlékeztető faszerkezetet, majd használd azt a kőtörmeléknél. Az ármányos németek megint fogságba ejtik Sophiát. Mássz fel a lajtorján, Nyisd ki a kőizét, vedd ki a pálcát, helyezz bele egy gyöngyöt, és lőn világosság! Ismét az elveszett párbeszédnek megfelelően be kell állítanod a tengelyt a tárcsákkal, de most az északi és déli irányt cseréld fel! A szobor szája kinyílik, így meg tudod etetni egy gyöngyszemmel. Az ajtó kitárul, kapd fel a három korongot és a létrát, majd lépj be Atlantiszra. A fontos szobák helye itt játékról játékra változik. Az összes kérdőjellel jelölt árnyékba burkolózó szobát járd be, nyiss ki minden rácsot és nézz be mindenhová!

A következő helyekre kell bukkannod: Szoba robotdarabokkal 1: vedd fel a falra rögzített fogaskereket. Szoba robotdarabokkal 2: innen a bronz küllős kerékre lesz szükséged. Szoba angolnafigurával: vedd fel a szekrényről. Aluljáró: a külső kör legdélebbi pontján vedd ki a csontváz kezéből a repedt ketrecet. Hall: Küzdj meg a némettel (célszerű lenne le is győznöd), így egy kolbászhoz jutsz, amelyet csaliként helyezz a repedt kalickába. Erre a célra a tengeralattjáró konyhájából esetleg elemelt szendvics is megfelel, ha kéznél van. Szoba rákokkal: itt a felcsalizott kalicka segítségével fogj ki a medencéből egy rákot. Szoba szoborral 1: itt egy bika és egy hal kereszteződését ábrázoló szobor áll. Vidd magaddal a fejét.

Szoba szoborral 2: csészét tartó nagy szobornak ad otthont. A padlón tátongó lyukat a létra segítségével hidalhatod át. Vedd el a kőcsészét, és ne feledd felvenni a létrát sem távozáskor! Lávaszoba: Tedd a csészét a talapzatra, majd a szoborfejet a táblára, egy csésze láva lesz a jutalmad. Gépterem: Javítsd meg a kerék felrakásával a gépet, öntsd a lávát a tölcsérbe, majd vedd fel az elkészült gyöngyöket. Távozás előtt szereld le a küllős kereket is és vidd azt is magaddal. Börtön: a szobában, ahol Sophie raboskodik, két szellőzőnyílás található: egy a bal oldalon, egy másik pedig középen. A bal oldaliból egy gyöngyöt az őrt álló szoborba juttathatsz, ami megelevenedve véget vet a meglepett német őr földi pályafutásának, majd megsemmisíti önmagát is. Őrszoba: három szobor és egy medence található itt. A víz leeresztéséhez rakj egy gyöngyöt az angolnába, majd egyet a legkisebb szobor szájába. Az ajtó ekkor kinyílik. Börtön: vedd fel a széttört szobor darabját. Sophia kiszabadításához előbb alá kell szállnod a csatornarendszerbe.


7. rész (A legbelső kör)


Csatorna:

Etesd meg a polippal a jobb sorsra hivatott rákot. A csatornába lépve menj át a másik oldalra, majd helyezz egy gyöngyöt a rák szájába. A tutajjal kelj át a bal oldalra, és nyisd ki a kapukat a hold- nap- vagy világkővel. Két érdekes hely van csak a csatornarendszerben. Az elsőben egy érdekes, félhold alakú szerkezetet lelsz egy szekrényben. Miután becsuktad a szekrényt, nézd meg jobban magadnak. A rajta levő ábrán jó néhány kereket és mozgókart látsz. A másik figyelemre méltó helyen nagy bronzszobrot, valamint láncot találsz. A létrára felmászva nyisd ki a szobor mellrészét, majd a bronzkütyüt, a bronzkereket, a szobordarabot és a félhold alakú szerkentyűt rendre rakosgasd az őket megillető helyre, amint azt az előbb tárgyalt rajzon láthattad (a kerék és a szobordarab a középső pecekre kerül). Hozd mozgásba a szobor jobb karját, majd erősítsd rá a lánc egyik végét, a másikat pedig a bronzhurokra. Ha visszamozdítod a karját, a lánc szétzúzza az ajtót, a sarokvasból pedig kiesik a tű. Vedd ezt fel, majd siess vissza türelmetlen Sophiádhoz.


Börtön:

Add a tűt Sophiának, majd nyisd ki a ketrecet, Sophia kiszabadítja magát. A tűt vedd fel, majd irány az előbb betört ajtó.


Csatorna:

Atlantisz kapuja végre nyitva áll előtted. Sophia úgy látszik nehezen viselte a bezártságot, mert kicsit buggyantan viselkedik. Elvezet egy lávagödörrel berendezett szobába. Nézz rá, majd adj egy gyöngyöt a nyakláncához, aztán használd a dobozt a nyakékkel. Így megszabadulva a lávában tanyázó Nur-Ab-Saltól, vedd fel a jogart a csontvázak közeléből. A hallban a behemót nagy gép közelében két atlantiszi graffitit találsz, melyek a gép beindításához és leállításához szolgálnak hasznos információkkal. A tűt és az imént szerzett jogart használhatod fogantyúként a megfelelő lyukakba helyezve őket. Itt is helyezz egy gyöngyöt az éhes szájba.


Vulkanikus terület:

Próbából, vagy hiba esetén keresztezed ezt a területet. A háttérben három koncentrikus kört látsz, melyek a delelő nap (sundisk), a telihold (moon disk) és a vulkán (worlddisc) pozícióját mutatják. A középső szobában (békaszobor) állítsd be eszerint a három korongot, mire a németek újra feltűnnek a színen. Az első nem nagy gond, végez magával. A másodikat ijeszd el azzal, azt mondod neki, megölöd, amint Isten leszel. Így tőle is megszabadulsz, a játék ezzel véget is ér.