A Return of the Obra Dinn szellemi utódja megpróbál valami újat nyújtani a gyilkosságos-rejtélyes dedukciós játékok műfajában.

Az október 1. és 7. között megrendezésre kerülő őszi Steam Next Fest során ismét rengeteg újdonság vár majd ránk, méghozzá leginkább demók formájában. Sok indie stúdiónak hatalmas segítséget jelent ez a fesztivál, és ha tehetik, akkor minél többen kihasználják az ilyesfajta alkalmakat, a készülő játékaik promózására. Ilyesmire a lett Color Gray Games is, akik akkor fogják először a nagyközönség elé tárni első játékuk, a The Case of the Golden Idol demóváltozatát.

A játék a 18. században játszódik, és egy egyedülálló, drag-and-dropszerű, bizonyítékgyűjtő-mechanika segítségével rakhatjuk össze a nyomokat és rekonstruálhatjuk a rejtélyes haláleseteket. Emellett a 90-es évek eleji point-and-click kalandjátékok pixel-art esztétikáját a 90-es évek végi 3D-s renderelt képeivel ötvözi.

A csapat nem titkolja, hogy a legnagyobb inspirációt Lucas Pope játéka, a Return of the Obra Dinn szolgáltatta számukra. A játék demóját egyébként a már említett Lucas ki is próbálta, és nem győzte dicsérni az alkotást: „Fantasztikus a játék grafikai megvalósítása, rejtélyes, jutalmazó és módszeres a játékmenete. Imádtam a demó minden percét, és alig várom, hogy még többet játsszak vele.”

A készítők elmondása szerint, a The Case of the Golden Idol azoknak a játékosoknak készül, akik szeretik a rejtélyeket saját tempójukban, időbeli korlátozások és Quick Time Eventek nélkül megfejteni, és mindezt anélkül, hogy a játék állandóan fogná a játékos kezét. A játékosok minden egyes esetet úgy oldanak meg, hogy elméleteket alkotnak arról, hogy mi történt a helyszínen, és ezeket az elméleteket az újabb bizonyítékok felfedezése esetén megváltoztatják. Ezek az esetek végül egy nagyobb, átfogóbb narratívára derítenek fényt.

A The Case of the Golden Idol valamikor jövőre jelenik meg Steamen.