RPG és point-and-click keverékeket láttunk már egy párat az utóbbi években, azonban nyílt világú, 10-20 órás játékidővel rendelkező pixel kalandot már nem túl sokat.

Jelen esetben a Dreams in the Witch House-ról van szó, amelyet egy finn srác fejleszt immáron hatodik éve. Úgy tűnik azonban, hogy 2022-ben végre olyan stádiumba ér a fejlesztés, hogy még idén megjelenhet Windows és Linux rendszerekre. A játék H.P. Lovecraft „Álmok a boszorkányházban” című novelláján alapszik és 1929-ben, a massachusettsi Arkhamban játszódik.

Walter Gilman, az ígéretes matematika szakos hallgató csak nemrég költözött a városba, hogy megkezdje tanulmányait a Miskatonic Egyetemen. A Dombrowski panziónak, ahol lakik, rossz híre van, de Waltert nem zavarják a régi pletykák... Egészen addig, amíg különös álmok nem kezdik el üldözni őt. Egy ocsmány terv van készülőben, és ha Walter nem vigyáz, ez az életénél is többe kerülhet neki. A lelkébe kerülhet.

Ahogy már fentebb említettem, a Dreams in the Witch House a klasszikus point and click kalandjáték és a nyílt világú RPG egyedülálló keveréke. A játékmenet nem lineáris, és sok elem véletlenszerűen generálódik, így minden egyes újrajátszás más és más lesz. A játékosnak „két hónapja” van arra, hogy felkészítse Waltert a rettegett május elsejére. Hogy hogyan tölti el az időt, az teljesen rajta múlik. Koncentrálhat a tanulásra, barátokra, vagy arra, hogy jó fizikai és szellemi állapotban maradjon. Vagy utánajárhat a régi legendáknak, elolvashatja a Miskatonic Egyetem tiltott könyveit, és kidolgozhatja az okkult szakdolgozatát. Vagy akár az ágyban is maradhat, és reménykedhet, hogy mindez elmúlik!

A játék zenéjét a Lovecraft fanok által jól ismert Troy Sterling Nies jegyzi, és a játék amellett, hogy különböző befejezésekkel, RGP elemekkel (pénz, élet, épelméjűség, stb.) várja a játékost, még változó napszakok és időjárás is helyet kaptak benne.