Az igaz, hogy a Somnium Files nem lett annyira kultikus, mint a Spike Chunsoft többi játéka, de ennek ellenére mégis az egyik legkiemelkedőbb nyomozósdija volt a 2019-es évnek.

Az új rész a nirvanA Initiative címet viseli, és az első résszel ellentétben már nem Kaname Date nyomozó bőrébe bújunk majd. A folytatásban Date lakótársa – fogadott lánya – Mizuki lesz a főszereplő, aki egy újonnan kinevezett különleges ügynökként tevékenykedik a tokiói városi rendőrség kötelékeiben. Természetesen nem fog hiányozni Aiba sem, a szexi mesterséges intelligencia, aki az első részben Date bal szemében „lakott”.

A történet szerint Mizuki és társa Aiba, egy bizarr, Fél testnek elnevezett sorozatgyilkosság felderítését kapják feladatul. Hat évvel korábban, rejtélyes körülmények között fedeztek fel egy holttest jobb felét, de a maradványok többi részét akkor még nem sikerült megtalálni. Most, a semmiből, végre megtalálták a holttest bal felét, és ami még furcsább, hogy az teljesen frissnek tűnik, a bomlás jelei nélkül, mintha az áldozat egészen a közelmúltig életben lett volna.

Sajnos nem sok további részlet került eddig nyilvánosságra a játékról, beleértve azt is, hogy mi a kapcsolat (ha van egyáltalán) a korábbi résszel. A nirvanA Initiative hasonló anime-stílusú szereplőket ígér, ami nem meglepő, mert karaktertervezőnek megmaradt Yusuke Kozaki, és ezt a két új főszereplőt bemutató első trailer is megerősíti. Szintén visszatér Keisuke Ito zeneszerző, aki ismét egy teljesen új zenével egészíti ki a nyomozást.

Az AI: The Somnium Files - nirvanA Initiative PC-s megjelenése valamikor 2022 második negyedévében várható, és kizárólag digitálisan lesz elérhető a Steamen, míg a PlayStation 4, Xbox One és Nintendo Switch konzolos kiadásaihoz kiskereskedelmi dobozos változat is készül, normál és gyűjtői változatban is. Utóbbi tartalmazni fog egy 170 mm-es Aiba PVC-figurát, a játék hanganyagát és egy könyvet Yusuke Kozaki koncepciórajzaival és illusztrációival.