A Myst alkotói az utóbbi években nem nagyon unatkoztak, ugyanis amellett, hogy gőzerővel készítik már egy ideje a Riven modern köntösbe bújtatott remake-jét, a 2019-es sikeres közösségi kalapozás után végre megjelentetik a Firmamentet is, ami az Obductionhöz hasonlóan egy olyan Myst-szerű kaland lesz, ami egyszerre nyújt modern és retró élményt.

A Firmament tehát egy világfelfedezős, puzzle-őkkel tetemesen telipakolt élmény lesz, tipikusan olyan, amit a Cyantől megszokhattunk az utóbbi 30+ évben. A kaland során három, erősen steampunk hangulatú világot járhatunk be, melyekről sem a játékos, sem a főszereplő nem tud semmit azonkívül, hogy teli van furcsa, hatalmas gépezetekkel (sőt a játékos még a főszereplőről sem tud még sokat, csak, hogy teljes legyen az élmény).

Ezen gépezetek szolgáltatják természetesen a logikai feladványok tömkelegét. Újdonság, hogy ezek megoldásában segítségünkre lesz egy "Adjunct" névre hallgató ketyere (engem egy rozsdásodó Portal-gunra emlékeztet), ami nélkül nem sokra mennénk ezekkel a feladványokkal a kalandunk során.

Mivel a sok gépezet, meg a világok felfedezése egészen nyomasztó lenne magányosan, ezért a társunk lesz egy rejtélyes hölgy szelleme/lelke/esszenciája (a megfelelő aláhúzandó a megjelenés után, a fejlesztők szeretnek szokásuk szerint mindenről is titkolózni, nem ok nélkül hívtuk az általuk megteremtett stílust régebben mystikusnak), akinek majd a múltját, meg a történetét is jól felderíthetjük.

Tehetjük majd mindezt május 18-tól Ps4-en, Ps5-ön, almaszámítógépen, meg PC-n, sőt ez utóbbin akár még VR-ban is, ha valaki imád puzzlefejtegetés közben még szédülni is. Később természetesen lesz majd belőle valamikor PSVR2-es kiadás is. Nézzük is meg a trailerben, milyen szép a látvány az Unreal 4-nek köszönhetően: