A Cyberpunk 2077 farvizén nem meglepő módon rengeteg kis indie csapat próbál a középpontba kerülni, minek köszönhetően az elmúlt időben nehéz úgy körbenézni a Steamen, hogy ne ilyen stílusú sci-fi játékba akadjunk. Az ANNO: Mutationem is közéjük tartozik, de ennek ellenére érdemes egy, meg több pillantást vetni rá, mert a jobbak közül került ki. Pláne, hogy nemrég megérkezett az ingyenes demója is.

A jövőben, egy meg nem nevezett ázsiai országban játszódó akció-RPG-platform-kalandban egy fiatal nőt, Ann-t irányítjuk, aki régebben zsoldosként szolgált, amíg meg nem támadta a digitális implantjait valamiféle ismeretlen vírus, ami miatt kénytelen volt más szakma után nézni. Miközben éli a mindennapjait a neonfényben úszó nagyvárosban, részt vesz egy illegális kísérletben, aminek a célja a betegsége meggyógyítása. Közben meg a mindenféle bajba keveredő öccsét próbálja kihúzni a különféle slamasztikából.

Az eléggé anime ihlette program játékmenete kétfelé bomlik majd: a futurisztikus, 3D-ben elkészített, de oldalról ábrázolt várost szabadon bejárhatjuk, miközben NPC-k tömkelegével beszélgethetünk, tárgyakat vehetünk fel, feladványokat oldhatunk meg (ami általában hekkelgetésekben merülnek ki) és temérdek párbeszéd olvasásával gördíthetjük tovább a sztorit.  A másik típusban pedig csak 2D-ben mozoghatunk, és leginkább platformokon fogunk ugrálni, meg mindenféle ellenfelet lecsapdosni a fénykardunkkal.

A Mutationem hangulatát és különlegességét a többi cyberpunk stíluső indie cucchoz képest a grafikai megvalósítása adja. Míg a környezet teljesen háromdében ki van dolgozva, addig a főszereplő és mindenki más is kettődés papírmasé sprite-okból áll (mint mondjuk egy Papir Mario, meg Octopath Traveller esetében). Mindez együtt egy igen hangulatos futurisztikus helyszínt teremt meg. Már csak emiatt is érdemes kipróbálni a játék demóját Steamen, aztán berakni a kívánságkosárba a jövő tavaszi megjelenésig.