Az 1976-os szöveges kalandjáték újra gondolt verziója teljes 3D-ben pompázik majd.

Az eredeti Colossal Cave-et Will Crowther fejlesztette egy PDP-10 nevű nagyszámítógépre, aki így emlékszik vissza a legendás játék születésére:

„Abban az időben részt vettem egy nem számítógépes szerepjátékban, a Dungeons and Dragonsban, és aktívan kutattam barlangokban, különösen a Kentuckyban található Mammoth-barlangban. Hirtelen belekeveredtem egy válásba, és ez egy kicsit kibillentett az egyensúlyomból. A legjobban a gyerekeim hiányoztak. A barlangászkodás is abbamaradt, mert egyedül egy kicsit kínossá vált, ezért elhatároztam, hogy csak úgy hülyeségből írok egy programot, amelyben fantáziadúsan barlangászkodhatok, és egyben játék is lesz a gyerekeknek, és talán a Dungeons and Dragons néhány aspektusát is beleépítem. Az volt az elképzelésem, hogy ez egy olyan számítógépes játék legyen, amely nem ijesztő a nem számítógépes emberek számára, és ez volt az egyik oka annak, hogy úgy alakítottam ki, hogy a játékos természetes nyelvi bevitellel irányítja a játékot, nem pedig szabványosabb parancsokkal. A gyerekeim szerint nagyon szórakoztató volt.”

Ken és Roberta Williamst, az újra gondolt verziót készítő Cygnus Entertainment tagjait szintén nem kell bemutatni senkinek. Ők voltak azok, akik megalapították és közel 20 évig vezették a legendás Sierra Online céget, amely több mint 200 sikeres címet adott ki, köztük a Half-Life, King's Quest, Leisure-Suit Larry, Phantasmagoria, Nascar Racing, Hoyle's Card Games, Gabriel Knight és még sok más játékot.

Az eredeti Colossal Cave Adventure, a 2019-es Video Game Hall of Fame díjazottja különleges helyet foglal el Ken és az én szívemben – állítja Roberta Williams – Ezt a világot az első játék minden szeretetével és csodájával építettük fel, és reméljük, hogy a játékosok következő generációja is megtapasztalhatja ugyanazt a varázslatos hatást, amit ez a játék a mi életünkre gyakorolt.

A Colossal Cave a Meta Quest 2, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X|S, valamint Windows PC és Mac rendszereken a Steamen és az Epic Games Store-on keresztül 2023. január 19-én lesz elérhető 39.99 dollárért 13 különböző nyelven, köztük angolul, arabul, japánul, németül, olaszul, portugálul, franciául, spanyolul, lengyelül, kínaiul, koreaiul, thaiul és oroszul, magyarul viszont nem. Az előző generációs konzolokra, a PlayStation 4-re és az Xbox One-ra 2023 első negyedévében érkezik majd.