Az olyan címeket jegyző inkle, mint a Heaven’s Vault, az Overboard!, vagy a tavalyi A Highland Song, meglepetés gyanánt kiadott egy ingyenes, böngészőalapú, a világ művészetének teljes történetét felölelő narratív kalandjátékot.

A The Forever Labyrinth, amely a Google Arts & Culture kezdeményezéssel együttműködve készült, a játékosokat egy folyamatosan változó - a vidám kertektől kezdve a sziklák tetejére, az erdőkön át a pincékig mindenre emlékeztető - szobalabirintusba kalauzolja, ahol a titokzatos, egymásba nyíló folyosók között eltévedt barátjukat, Sheldrake professzort keresik. Persze, nem ő az egyetlen, aki ebben a titkokkal teli labirintusban bolyong.

A játékban helyett kapott átjárók művészeti alkotások formájában jelennek meg, amelyek „olyan nagy múzeumok gyűjteményeiből származnak, amelyek szívesen osztják meg kincseiket új és izgalmas módon az interneten”, az ókori egyiptomi maszkoktól kezdve a modern fotográfiáig. A játékosok nyomokat gyűjtve és a műalkotásokban található elemeket azonosítva tanulhat meg eligazodni a labirintusban, és remélhetőleg még azelőtt megtalálják barátjukat, hogy a világot szüntelenül felfaló szörny elkapná őket.

A stúdió által rouge-like-kalandjátéknak nevezett művet szándékosan úgy tervezték meg, hogy az ember akár pár percre is le tudjon ülni eléje, egy teljes végigjátszás pedig körülbelül 20 percet vesz igénybe. Aki azonban fel szeretné fedezni a labirintus valamennyi titkát, annak bizony - a fejlesztő jó szokása szerint - többször neki kell ugrania. A haladásod természetesen mindig mentésre kerül!

The Forever Labyrinth

Külön öröm, hogy az inkle tényleg mindent megtesz, hogy innovatív módon minél több platformon elérje a játékosokat, de ami talán még ennél is boldogabbá tesz minket, hogy ilyen rövid időn belül ez már a második játék tőlük, amit kipróbálhatunk. Mivel az előző címeik is elkaptak, szinte biztosra veszem, hogy órákig fogok bolyongani majd a labirintusban (amit talán majd meg is osztok egy miniteszt formájában), nem nyugodva, amíg fel nem fedezem a titkok nagyját!

Ha kedvet kaptál kipróbálni a játékot, csak kattints ide!