Ahogy a pixel art point-and-clickeknek, úgy a 2D-s, izometrikus horroroknak is virágzó korszaka a mostani. És ahogy a point-and-clickeknél, úgy itt is annyi a felhozatal manapság, hogy nagyon nehéz kibogarászni közülük a legjobbakat. Bár nem vagyok nagy rajongója ennek a stílusnak, a Decarnationről látott videókban meg volt az a kellő rejtélyesség és narratív porhintés, aminek hatására úgy döntöttem, hogy ha lesz egy izometrikus pixel-horror, amit kipróbálok idén, akkor az a Decarnation lesz. És ezt ti is megtehetitek majd, ugyanis a nyilvános demó a 2022-es Steam Next Fest keretén belül bárki számára elérhetővé válik.

A körülbelül félórás demó pont jó volt arra, hogy még jobban felkeltse az érdeklődésemet a teljes játék iránt. Már a nyitó jelenet is különleges, hisz nem túl sok játék kezd a főszereplőnk csupasz hátsójával. De nem kell túlzásokra gondolni, a szexuális tartalom nincs túlerőltetve a Decarnationben. Látszik a helyszíneken és a karaktereken, hogy mindennek jelentősége van, és nem lepődnék meg azon, hogy ha a teljes játék végigjátszása után újra kezdeném a játékot, akkor ezek a részletek mint egy darab puzzle a helyükre csusszannának. A játékot ugyanis olyan művek ihlették mint David Lynch Mulholland Drive-ja és Satoshi Kon Perfect Blue-ja.

A cselekmény 1990-ben, Párizsban játszódik, a főszereplője pedig Gloria, egy 20-as évei végén járó kabarétáncosnő. Gloriának eddig viszonylag jól ment a sora, a táncosnői karrierje is szépen ívelt felfelé, viszont harminchoz közelítve, egy táncosnő teste már éppen hogy csak megfelel a kívánalmaknak, ezért főnöke felajánlja neki, hogy mi lenne ha abbahagyná a táncot és helyette inkább az új lányokat tanítaná be. Természetesen ez egy óriási sokk Gloriának, aki képtelen elfogadni, hogy öregszik. Ezt tetézi még a barátnőjével történő szakítása, az édesanyja állandó faggatása az életével és a karrierjével kapcsolatban, valamint hogy rajtakapja az egyik férfit, amint a róla mintázott akt szobrot tapizza. Utóbbi miatt olyan érzése van, mintha őt molesztálták volna, és mindezek az érzések és gondolatok halmaza egyre mélyebbre löki őt az önsajnálat, a szorongás és a depresszió gödrébe.

Decarnation - screenshot 01


A demó alapján úgy gondolom, hogy Gloria karaktere kellően realisztikusan lesz bemutatva a játék során. A karaktere nincs túl „glorifikálva”, csak egy egyszerű lány, kemény munkával a háta mögött, aki az évei miatt már egy biztosabb, nyugodtabb párkapcsolatot szeretne, és aki viszont nem akarja elfogadni, hogy a tánckarrierje már a vége felé közelít. A játék elején történt események teljesen élethűek voltak, az írók nem estek túlzásokba sem a szituációkkal, sem a párbeszédekkel. Az ilyen játékoknál fontos az, hogy hihető legyen a sztori, persze addig a bizonyos pontig, amíg el nem érünk ahhoz a részhez, amikor a főszereplőnk valósága kezd egybefolyni a lelki problémáiból keletkező rémálmokkal. Onnantól kezdve már nehéz megmondani, hogy mi a valóság és mi az, ami már a képzelet szüleménye. A készítők mindehhez a metaforát és a horrorisztikus, szürreális szörnyeket hívják segítségül.

Decarnation - screenshot 02

A demóban sajnos nem találkoztam fejtörőkkel, pedig a készítők szerint lesz belőlük bőven. Volt viszont egy jelenet Gloria rémálmából, amiben a sikolya segítségével kellett elpusztítanunk a ránk támadó szörnyeket. Megmondom őszintén, így elsőre nem igazán jött be ez a „harcrendszer”, viszont mivel a játék megjelenése csak 2023-ban esedékes, ezért ezen bőven van még idő csiszolni egy kicsit. A problémám azzal volt, hogy nem volt igazán félelmetes, inkább amolyan „oké, tudjuk már le a dolgot” érzésem volt ezzel a résszel kapcsolatban.

A látványvilág viszont mindkét dimenzióban (valóság és rémálom) teljesen korrektnek mondható. Tetszettek a karakter modellek is, és minden fontos részlet tisztán kivehető a környezetben is. A zenére és a hangeffektekre szintén nem tudok rosszat mondani, és gondolom ezekből még több és még jobbak lesznek majd a teljes verzióban.

A Decarnation demója végül egy erős cliffhangerrel ért véget. Sajnálom, hogy ez nem a teljes verzió volt, mert nagyon szívesen tovább merültem volna Gloria szomorú és sokkoló történetében. Ha minden a tervek szerint megy, akkor a játék 2023-ban jelenik majd meg a Shiro Unlimited gondozásában Steamen.