Day of the Tentacle - végigjátszás (Végigjátszás)

Hát, akkor csapjunk a lecsóba! Az intró végigtekintése után (amit mindenkinek melegen ajánlok) ragadjuk meg az egeret és kezdődjön a KALAND! Pásztázzuk végig a helyiséget és tegyünk magunkévá minden mozdítható cuccot (a szórólapot, a táblát az ablakból és az aprót a lepukkant telefonból). Ezután fosszuk ki Edison doki irodáját, bár nem nyitunk zálogházat a benn talált cuccokból, ami egy totál üres betétkönyv és egy, az asztal fiókjában talált hibajavító festék képében vándorol a zsebünkbe (hozzáteszem a StarWarsos naptárra vevő lennék). Elbohóckodhatunk még itt egy-két dologgal ,de ezt fedezzétek fel Ti.

Tartalom

Nyissuk ki a nagy ingaórát és másszunk be. Barátaink és Dr. Edison elmés társalgása után szemtanúi lehetünk főhősünk "mentőakciójának". Természetesen most is nézzük végig a videót, mivel sok infóval és nem kevesebb rekeszizom-görccsel leszünk gazdagabbak. Amint miénk az irányítás, induljunk máris jobbra és vegyük fel a szuperelem-tervet (hozzáteszem én itt rángatóztam az idegtől, mivel automatikusan a profra figyeltem és jó ideig vissza sem mentem a pincébe).
 
Bár csábító hogy Hoaggie-val játsszunk tovább én mégis Bernald (vagy Bernard) oldaláról folytatom.

Első rész (Bernard)

Ne foglalkozzunk a dokival, később még lesz vele bajunk, nem is kevés. Inkább menjünk az emeletre, majd még egy emelettel feljebb forduljunk be az első ajtón. Itt nézzük meg mi megy a TV-ben (tanulságos), majd bentről zárjuk be az ajtót és vegyük ki a kulcsokat. Irány a következő ajtó, ahová bemenni ugyan nem tudunk, de az eltűnő tintát magunkhoz vehetjük (és tegyük is meg). A soron következő szobában rátalálunk zöld csáp barátunkra, de sok hasznos infóval nem tud szolgálni. 
Kezdjük ténykedésünket a földön heverő hangfal odébbtaszajtásával. Kapcsoljuk be a hifit (ami szerintem inkább egy szimpla magnó) és vegyük fel a tetején csücsülő videokazettát (nem kell kikapcsolni a hifit).
Kanyarodjunk be a sarkon és nyissunk be a jobb oldali ajtón, ahol személyes kedvencem az ex-kommandós Ed Edison rendezgeti bélyeggyűjteményét.
 
Tegyük meg napi első jócselekedetünket és loccsantsunk egy keveset az eltűnős tintából Ed barátunk bélyegeire. Hát, meg is lett az eredmény. Szedjük fel a gyűjteményt és a kiesett bélyeget is, majd második jócselekedetünkként adjuk vissza a jóembernek féltve őrzött kincsét. Namost, vágjuk zsebre a hörcsögöt és irány a padlás (bemehettek a baloldali ajtón is de egyelőre tök fölösleges). Be az ajtón (tényleg, most hogy így belegondolok tök sok ajtó van ebben a játékban), innen irány a tető (ablak), ahonnan, bizonyítandó kleptomán hajlamainkat, tegyük el a fogantyút.  Szerintem kitaláljátok merre kell menni (aki nem, az megérdemli... najó: kémény). Amint lehuppantunk, nyissuk ki a kis, földön levő rácsot és romboljunk be a konyhába.  Most csak a felszedendő tárgyakat sorolom: villa az asztalról, mindkét kanna kávé, tölcsér a másik szobában levő szekrényből.
 
Bohóckodjunk el a nagyteremben álldogáló mókamesterrel, majd szerezzük meg a vacogó fogsort. Hogy hogyan? Először próbáljuk felvenni, majd noszogassuk az imént kinyitott lefolyóba (nyugi, harmadik alkalommal tuti sikerül), ahonnan immár teljes lelki nyugalommal magunkhoz vehetjük. Irány a duplaajtó. A terembe lépve vegyük fel a műhányást, és hagyjuk el a kedves kis épületet. Semmi más dolgunk nincs, minthogy kisegítsük a parkolóban szenvedő derék polgárt (kulcsok), így gazdagabbak lettünk egy feszítővassal.
 
Vegyük használatba új szerzeményünket, rögtön a recepció padlóján ragadt rágógumin. Miután kiszedtük a tízcentest (használ a rágón), caplassunk vissza abba a szobába ahol melák barátunk éppen téli álmát alussza (najó, nincs tél, de láthatóan nem zavarja).
Itt dobjuk bele a két tízcentest az ágyrázóba és violá, máris miénk a hőn áhított, izzadságtól tocsogó pulóver (fújj). Vandálkodjunk csöppet a folyosón lévő automatán (pajszer), és szedjük fel az apróáradatot. Frissen szerzett vagyonunkat herdáljuk el a konyhában fekvő mosógépben. Persze miután beletettük a pulcsit. Most pedig, ideje hogy rendet vágjunk a múltban Hoaggie barátunk segítségével. Hoppá, előtte azért adjunk át pár cuccot (csak klikk a tárgyra, majd Hoaggie képére): Bernard könyve, vacogós fogsor, bélyeg, szórólap, HELP WANTED tábla.

Második rész (Hoaggie)

Tipegjünk el a tőlünk balra lévő házhoz. A recepcióba lépve erős deja vu keríthet hatalmába. Irány az ingaóra ahol is adjuk át a terveket Edisonnak, majd nyújtsuk át neki a HELP WANTED táblát. Mostmár, hogy jómunkásemberek lettünk, vegyük fel a fogason (jobb oldali fal) lógó köpenyt és a kalapácsot a doki asztaláról. Hagyjuk dolgozni a vén bolondot, innentől kezdve az a dolgunk, hogy beszerezzük a szükséges hozzávalókat a szuperelemhez: olaj, arany és ecet.
 
Nos, nem is lesz olyan egyszerű. Namármost, irány fel az emeletre, ahol ugyanazt a metódust kövessük mint Bernardnál (szép sorjában, majd fel a tetőre).
 
Első ajtó: nyomjuk meg az ágyat, majd húzzuk meg a zsinórt. A belibbenő lakáj vak mint a denevér, így nem veszi észre hogy nem mi vagyunk az elnök. Amíg takarít, menjünk ki és nyúljuk le a szappant a kocsijából. Második ajtó: nos, itt voltaképp még nincs dolgunk
 
Harmadik ajtó: vegyük fel a bort a ládáról. Ezután eldiskurálhatunk egy lóval, de inkább olvassunk fel neki Bernard rendkívül érdekfeszítő könyvéből. Miután kivettük a protkóját a pohárból, nézzünk be a szemközti szobába, ahol két művészpalánta éppen alkot. Na, tegyünk keresztbe nekik gyorsan. Amíg a faragó leteszi a kalapácsot és tájol, gyorsan cseréljük ki a nálunk levőre. Ezután irány a padlás, ahol először is tegyük el a vörös festéket, majd nyikorogtassuk meg mindkét ágyat (használ).  Ezután, használjuk a Ned ágyán levő nyikorgó matracot Jed ágyával. Ekkor használjuk a macskától távolabbi ágyat és szedjük fel a mű-egeret. Másszunk ki az ablakon, majd innen be a kéménybe. A teremben lévő urnába dobjuk bele a szórólapot (tudjátok, az a porszívós), majd jótékonykodjunk tovább, és tegyük bele a bort az időkapszulába (az asztalnál ülő fickó előtt van). Lépjünk be a konyhába majd szedjük fel a vödröt, az olajat és a tésztát, a másik helységből pedig a kefét a szekrényből. Tegyük a vödröt a csap alá, amit Hoaggie cimboránk meg is tölt. Használjuk a szappant a vizen és irány az udvar. Ideje már hogy valaki lemossa ezt a vén csotrogányt, miért is ne lehetnénk mi azok a valakik?
 
A dolgunk egyszerű: használjuk a vizet meg a kefét (miközben a kocsi közelében vagyunk), mire viharfelhők kezdenek gyülekezni. Hmmm... Szedjük ki a postaládában heverő levelet és adjuk át Bernardnak, a tésztával egyetemben. Váltsunk Bernardra és adjuk oda a levelet a depis fazonnak a második szobában. Miután kiörömködtük magunkat, szedjük fel a pisztolyt (meg tegyük bele a hörcsögöt a folyosón heverő fagyasztóba). Sétáljunk le a mókamesterhez és cseréljük ki a pisztolyát a miénkkel, majd kérjünk egy szivart. Szerzeményeinket (pisztoly, szivar) adjuk át Hoaggie-nak. Kínájuk meg az elnök urat egy szivarral, majd egy csattogó fogsorral :)
 
Vegyük fel a didergő ember takaróját, amit rögtön hasznosítsunk a kéményen. Ezután tépjünk le nagyterembe és emeljük el az aranyozott tollat. Miután lehűltek a kedélyek, sétáljunk el a budikhoz és fessük át a narancsfát (vagy mit tudom én milyen) pirosra. Ezután beszélgessünk el Mr. Washingtonnal (beszélgetésnél ebben a sorrendben válaszoljunk: 1. 4. 3. 2.) Bár átvehetnénk Laverne felett az irányítást, mégse tegyük. Inkább Bernardot vegyük kezelésbe

Harmadik rész (Bernard)

Itassunk Edisonnal egy kis kávét (szigorúan koffeinmenteset), majd fussunk fel a padlásra, pontosabban oda ahol Eddel ökörködtünk, és menjünk be a megfigyelő-terembe. Itt taszajtsunk egyet a banyán (megsúgom: ezért kellett Hoaggie-val kicserélni a kalapácsot), tegyük be a kazettát a felvevőbe és nézzük meg a monitort. Bökjünk a felvétel gombra és nézzük végig ahogy a jó öreg Edisont elviszi.... AZ ADÓHATÓSÁG! Tekerjük vissza a szalagot és nézzük meg lassítva (SP-EP kapcsoló). Nem kell végignéznünk, ha lepörögtek a számok, nyomjunk ESC-et. Tipli le az irodába, nyissuk ki a széfet és nyomjuk rá a bélyeget (lehet hogy Hoaggie-nál van). Itt az idő megmenteni a vén bolondot. Másszunk fel a kéményen és be az ablakon.
 
Kedvenc doktorunk éppen le van kötve, segítsünk hát rajta. Vegyük fel a kötelet, majd másszunk ki az ablakon. Dobjuk a kötelet a csigára, másszunk le Halott Ted barátunkhoz, és humánusan akasszuk fel. Vissza a tetőre (szigorúan a kéményen át), majd rántsunk egyet a kötélen és készüljünk az eksönre. Caplassunk vissza a tetőre, váltsunk át Hoaggie-ra adjuk át Bernardnak a vörös festéket, amit használjunk is Teden, majd Tedet Dr. Freden. Kötözzük meg a fehér kötéllel drága doktorunkat és segítsük ki az ablakon. Miután visszatértünk a laborba, tegyük a doki szájába a tölcsért, majd csurgassunk le rajta valami jófajta kávét (normál kávé). Adjuk neki a borítékos levelet és válaszoljunk a következő sorrendben: 4, 2.
 
Ezt aztán adjuk át Hoaggie-nak, akivel dobjuk bele a postaládába. Most Bernarddal adunk a kedvességnek egy pofont: menjünk fel a prof. irodájába és telefonáljunk egyet. Azt hiszem itt az ideje Laverne nagy szökésének.

Negyedik rész

A fogdából két helyre is kijuthatunk, attól függően, hogy mit mondunk az őrnek. Ha azt mondjuk neki hogy vécéznünk kell, akkor elkerülünk az időgéphez és átadhatunk pár cuccot. Ezek legyenek: konzervnyitó, lófogsor, játékegér, forgantyú, hibajavító, műhányás, villa, a nálunk levő szikét pedig adjuk át Bernardnak (ezt használjuk a gumibohócon és vegyük fel a nevető dobozt). Most menjünk vissza a csáphoz, aki visszavisz minket a cellába. Beszéljünk ismét vele, de mostmár hivatkozzunk a rosszullétre, aminek következtében egy csáp-dokihoz kerülünk. Innen fedjük fel a csáp-anatómiát a falról és sétáljunk ki. Rohanjunk be a nagy ajtón, majd a szemközti szobába (a fenti ajtó a cellába vezet), ahol a szomszédos szobába libbenve kiszedhetjük a pulcsit a mosógépből. Fogassuk el magunkat, és újból menjünk ki a vécéhez. Itt adjuk át Hoaggie-nak a csáp-rajzokat.
 
Váltsunk Hoaggie-ra, és iszkoljunk fel a fogadó második emeletére, ahol a második szobában varrogató hölgynek adjuk oda a csáp-rajzokat (pontosabban: tegyük a többi tervre). Itt Lavernre váltva ismétcsak vissza a cellába, rosszullét, és fel a kéményen, ahol a forgantyút használva szerezzük meg a csáp ruhát (ha megvan, akkor használ). Így már szabadon járhatunk-kelhetünk a házban. Másszunk vissza a kéményen és beszéljünk a kék csáppal (a kémény mellett áll). Sétáljunk fel a lépcsőn, és nyissuk ki a fagyasztót. Közelebbről megvizsgálva (megnéz) megtalálhatjuk a hörit, akit vegyünk is ki. Menjünk be a szemközti ajtón, és az időkapszulán használjuk a konzervnyitót. Nocsak-nocsak, megtaláltuk az ecetet. Ezt passzoljuk is át Hoaggie-nak és adjuk a profnak. Miután végzett (jó gyors volt annyi szent), nyúljuk is le élete művét. Most maradjunk is Hoaggie-nál.
 
Sétáljunk el Franklin barátunkhoz (emelet), akinek nyújtsuk át a laborban talált köpenyt. Kikerülünk a szabadba. Itt most gyorsnak kell lennünk, tegyük bele a szuperelemet a zsebbe, majd a jelzés után lökünk egyet a tákolmányon (nyom). A feltöltött elemet kössük a budira, és VÉGRE! Sikerült beindítani 2 időgépet, már csak Laverne-é maradt. Váltsunk is át rá, majd sétáljunk be a második ajtón. Itt tegyük zsebre a görkorit, és a hosszabbítót. A görkorit húzzuk a múmia lábára, és lökjünk rajta egyet. Miután lecaplattunk a földszintre, aggassuk a plakettet túlfáslizott barátunkra, és kezdődik is a szépségverseny. Menjünk fel a padlástérre és cicomázzuk fel nevezettünket (tészta a fejre, amit igazgassunk el a villával, lófog a szájba, és a nevetődoboz).
 
Nincs is más dolgunk, mint kizárni a nagy esélyest, Haroldot. Nem kell mást tennünk, csak rakjuk elé a műhányást. Ezután kezdjük el zargatni a zsűrit, amíg meg nem nyerjük a versenyt. Ezután menjünk le a cellához és adjuk oda a vacsorameghívást az őrnek. Ezután szabadítsuk ki a foglyokat. Háát, ez nem volt valami sikeres. Menjünk az udvarra, ahol egy macska szenved a kerítés alatt. Kenjük be a kerítést hibajavítóval, majd csalogassuk le a gumiegér segítségével. Frissen szerzett borzunkat dobjuk a cellába, és figyeljük a hatást. Menjünk a konyhába és rakjuk a hörcsögöt a mikróba, majd adjuk rá a pulcsit. Ezután menjünk le az alagsorba, és rakjuk a generátorra. A kis intermezzót követően használjuk a porszívót az egérlyukon. Rakjuk ismét a generátorra a hörit, majd dugjuk a gépre a hosszabbítót, amit dugjunk ki az ablakon, és végül, csatlakoztassuk az időgépet. Most már minden készen áll. De mint mindig most is balul sülnek el a dolgok. Hőseinkkel szaladjunk ki és nyissuk ki a közelebbi ajtót. A zsugorítást nem lehet elkerülni. Szaladjunk a frissen megnyílt szobába, majd spuri át a lyukon. Itt vegyük fel a kugligolyót, majd újra ki az ajtón. Ezután le az ingaórába, ahol magától értetődik a tekegolyó használata.
 
Miután újra miénk az irányítás, beszéljünk a lila csáphoz (sorrend: 1, utolsó. 1, 3.)
 
Most már nincs más dolgunk, mint végignézni az epilógust, és levonni a tanulságot, ami.... nos... hát, az most nincs, de legalább jót szórakoztunk.
 
És most tessék végigjátszani nélkülem!

Kapcsolódó játékok

Day of The Tentacle Remastered Day of the Tentacle

Hozzászólások

Csak regisztrált felhasználók tudnak hozzászólni.
Egyszer minden véget ér - Hír
Egyszer minden véget ér
Írta: Marczali Tamás, 2018. 03. 24. 9:52

Az oldal fennállásának 13 éve során megértünk már sok mindent, és bár éveken keresztül humorizáltam azzal, hogy ha egyszer abba kéne hagyni, akkor azért még gyorsan írnék egy LBA 2 tesztet, hogy méltó legyen a búcsú, sose hittem volna,...

Vasárnap esti mókázások #9 - Hír
Vasárnap esti mókázások #9
Írta: Kalász Tamás, 2018. 02. 25. 15:00

Legújabb ingyen játék rovatunkban egy humoros hangvitelű, point-and-click kalandjátékot mutatunk be nektek.

Repentant címmel folytatódik a Little Kite - Hír
Repentant címmel folytatódik a Little Kite
Írta: Kalász Tamás, 2018. 02. 25. 12:08

A depresszív és sajnos nagyon is valósághű élethelyzetet bemutató első rész után ezúttal az előző rész antagonistája életének egy részét fogjuk végigkövetni.

Tim Schafer kapja az idei BAFTA Fellowship díjat - Hír
Tim Schafer kapja az idei BAFTA Fellowship díjat
Írta: Kalász Tamás, 2018. 02. 22. 9:16

A Double Fine atyja előtt olyan hírességek kapták meg ezt a díjat, mint John Carmack, Gabe Newell és Shigeru Miyamoto.

Vasárnap esti mókázások #8 - Hír
Vasárnap esti mókázások #8
Írta: Kalász Tamás, 2018. 02. 18. 16:46

E heti ingyen játékunk egy érdekes játékmechanikával rendelkező, böngészőből játszható kalandjáték.

Edna and Harvey: The Breakout - Anniversary Edition - Teszt
Elolvasom
Luna - The Shadow Dust - Teszt
Elolvasom
Gibbous - A Cthulhu Adventure - Teszt
Elolvasom