Gondolom, mindenki tudja, hogy az oldal aranykora olyan 8-10 évvel ezelőttre esik. Akkoriban havi több ezer poszt született az azóta már nem létező Fórumba, szinte naponta íródott egy hír, és majd’ minden új, érdekesnek tűnő kalandról tudtunk bemutatót vagy végigjátszást készíteni. Mindez annak volt köszönhető, hogy létrejött egy olyan közösség, aminek a tagjai nemcsak imádták a kalandjátékokat, hanem szerették a szabadidejüket az AG-n eltölteni akár szerkesztőként, akár olvasóként. Aztán az évek során, ahogy a világ, úgy mi is változtunk. Új dolgok kezdték érdekelni az embereket, elvégezték az iskoláikat, dolgozni kezdtek, vagy csak szimplán egyéb elfoglaltság miatt voltak kénytelenek elbúcsúzni tőlünk. Mindez úgy az elmúlt 4 évre levetítve úgy nézett ki, hogy az AG Team Norbiból, Rowliból, Trishből és Tomssi-ból állt, és ők is változó intenzitással és időrászánással tudták az AG-t gondozni.  Közben természetesen változtak az internetezési szokások is. A közösségi oldalak elterjedése és a videós-tartalmak megjelenése miatt szinte az egész írott online sajtó már nagyon régóta válságban van. Ha csak az AG példáját nézzük, 2009-ben még simán több ezer olvasás volt egy cikken, ma alig 3-400 (a rekordunkat asszem a Fahrenheit végigjátszás tartotta olyan 30-40 ezres olvasottsággal). Az idők szavát persze (ha némi késéssel is), de megpróbáltuk követni, ezért készítettünk videócastektől kezdve live videókon át podcastekig sok mindent (utóbbit meglepően sokan is hallgattátok :)), de esélytelen volt, hogy a mai videó-megosztó portálokon elérjük legalább azt a közönséget, ami érdeklődik a kalandjátékok iránt (a mai jútúb nagyon nem az, mint ami sok-sok éve volt). Az emiatt bekövetkezett kedv-pangást egy új oldal létrehozásával próbáltuk meg orvosolni.

A legelső AG kissé fapados volt, de azért szerettük

6.0-ás AG-t Rowland hatalmas munkabírásának és tehetségének köszönhettük (nem semmi lehetett leprogramozni, én, aki lemaradtam a „hello world”-nél, meg a Goto 10-nél, el se tudom képzelni, mekkora munka lehetett benne). Az új oldal indulásához persze új tartalom is dukált, ami egy modern Játék-Tár és néhány új írás létrejöttében materializálódott (ahhoz már nem volt kapacitás sajnos, hogy az elmúlt 13 év cikkeit visszategyük, az előző átállásnál csak ez elvett 3 hónapot, és ott 5 évvel beljebb voltunk). Bár az új oldal iránt volt érdeklődés (jó volt látni sok olyan tagot, akik évek óta követnek minket, és olyanokat is, akik sok év kihagyás után újból megjelentek), a temérdek munkával sikerült kicsit kiégetnünk magunkat, ezért a jelenlegi három szerkesztő úgy döntött, hogy hátrább lép kicsit és megpihen. Ez azt jelenti, hogy az a tartalom, ami a november végén indult AG 6.0-ra felkerült, az továbbra is elérhető lesz (kivétel ez alól talán a letöltések, májustól valószínűleg azok törlődnek majd), de általunk egy darabig új tartalom biztos nem fog készülni az AG-ra (Fácséra az eddigi rövidhírek talán jönnek továbbra is).

Talán a  4.0-ás AG volt a legtovább szolgálatban.

Ami lényeges: mivel az AG azért a magyar internet történelmének elég nagy részén létezett, nem szívesen hagynánk zombivá válni. Szívesen várunk ezért olyan vállalkozó kedvű kalandorokat, akik tovább vinnék a vállukon az örökséget. Ha valaki érez magában affinitást, nyugodtan írhat nekünk akár az FB-n, akár e-mailben, hogy vinné tovább az oldalt.

A végén szeretném megköszönni mindenkinek (neveket nem említenék, mert oldalakat tenne ki :) ), aki 2005 júniusától kezdve bármikor is beírta a böngészősávjába a www.adventuregames.hu címet, olvasott minket, írt nekünk, tagja volt a közösségnek, vagy csak lájkolt minket a Fácsén. Azért valahol jó mulatság volt, nem?